Digesvaler ved Borreshoved Strand

Digesvaler ved Skelde

Foto: Conni Ernst

I sommerhalvåret flyver den lille digesvale ind og ud af redehullerne i de stejle skrænter på Broagerland i Sønderborg-området.

Naturvejleder Helle Tychsen Bojsen fortæller om den lille digesvale, som bygger rede inde i klinten ved Skelde.

Stejle skrænter og skønne svaler
Hvert forår får vi i Danmark besøg af en masser skønne svaler – og her er især én af dem en festlig fætter som man flere steder i kommunen kan nyde synet af på ret tæt hold. Det er nemlig vores mindste svale, digesvalen som hvert år vender tilbage til forskellige stejle skrænter og klinter rundt omkring langs vores kyster for at bygge rede og få en flok unger eller to på vingerne. En af disse steder findes på Broagerland, hvor man langs stranden syd for Skeldekobbel kan se dem flyve ind og ud af deres redehuller i skrænten. Og der er som regel mange af dem, da digesvaler er kolonirugere, der bedst kan lide at bygge rede side om side i en form for stort fugle-bofællesskab.

Digesvalerne er som sagt den mindste af vores tre svalearter og altså kun et lille kræ i forhold til både landsvalen og bysvalen. Den er ensfarvet matbrun på hele oversiden, lidt a la leverpostej og lys på undersiden med et tydeligt brunt brystbånd. Halen er svagt kløftet og når digesvalerne kalder lyder det nærmest som når man kradser på sandpapir – prøv det da evt. lige af, hvis I har glemt hvordan det lyder. I finder ét af deres ynglested ved at parkere cyklen eller bilen på parkeringspladsen ved Kragesand og herefter går til venstre langs kysten. Læn nakken lidt tilbage, når I når skrænterne, for de bygger deres reder i mindst et par meters højde.

Helle Tychsen Bojsen
Foto: Bo Bach
På tur med Helle Tychsen Bojsen.
Digesvaler
Foto: Duzan Cirano - Wikimedia Commons
Digesvalen er en yndig, lille fugl.

Den flyvende muldvarp
Når digesvalen skal bygge rede, starter den med at grave en lang gang ind i skrænten eller brinken på ca. 50-120 cm, nærmest som en muldvarp. For enden af indgangen bikser den en rede sammen, flettet af strå og fjer, hvor den lægger sine 4-5 æg i starten af maj. Når I står neden for redehullerne, kan I se at svalerne flyver ud og ind for at fodre deres unger igen og igen. Der er ligestilling i familien, hvor både hun- og hanfuglen deler arbejdet med at udruge æggene og finde føde til ungerne. Og de små fugle er effektive forældre, der som regel godt kan nå at opfostre to kuld i løbet af en sommer hvis der er gode forhold og føde nok. Digesvaler jager, ligesom de andre svaler, insekter i luften og familiekollektivet flyver ofte ud sammen for at søge føde, da de gerne følges i store flokke i deres jagt på flyvende insekter og svævende edderkopper.

I august/september har ungerne forladt reden og digesvalerne begynder at samles i store flokke i rørskove, hvor de går til kollektiv overnatning, inden de drager til deres vinterkvarter i Central- og Vestafrika.

En lille fugl med stor magt
I digesvalens yngleperiode fra april til september, er den fredet. Så nyd gerne synet af de smukke dyr, men lad fuglene og deres reder være i fred – så er du både rar og lovlydig. Og netop denne fredning gør jævnligt at denne lille fine fugl, kan sætte en stopper for selv store byggerier og projekter. Digesvaler bygger nemlig ikke kun reder i naturlige skrænter, men også gerne i grusgrave, i kunstige gange, som f.eks. rør og lignende og i de store bunker med sand der tit ligger i forbindelse med byggeri og anlæggelse af nye veje mm. Derfor sker der nogen gange det, at man må stoppe et byggeri fordi svalerne har besluttet sig at slå sig ned i en jordbunke, som det eksempelvis var tilfældet under byggeriet af Esbjerg sygehus for et par år siden.

Men så længe digesvalerne holder sig til de flotte skrænter på Broagerland, kan man ikke andet end holde af den lille leverpostejsfarvede flyver.

Rigtig god tur derud!

Helle Tychsen Bojsen
Naturvejlederne Sønderborg

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish