Gå til indhold
Podcast: Skru op for Sønderjylland

Podcast: Skru op for Sønderjylland

Foto: Destination Sønderjylland

Lyt til tidligere afsnit af den nye sønderjyske podcast "Skru op for Sønderjylland". Find kommende afsnit der hvor du normalt lytter til podcasts.

1864

Krigen i 1864 er et fundamentalt element i sønderjysk historie. Ikke blot på grund af de drabelige kampe i skanserne ved Dybbøl og det omfattende bombardement af Sønderborg, men i høj grad også fordi landsdelen efter det danske nederlag blev en del af Preussen og senere Tyskland.

Hvis du får lyst til at lære mere om Dybbøl Banke eller måske besøge Historiecenteret og skanserne, kan du læse mere og stedet i denne artikel.

 

Kanonsalut på Historiecenter Dybbøl Banke
Foto: Historiecenter Dybbøl Banke
Foto: Historiecenter Dybbøl Banke

Zeppelinerne

De store zeppelineres betydning i 1. Verdenskrig er ikke så velkendt i Danmark - måske fordi Danmark ikke selv var en del af 1. Verdenskrig, men en af Tysklands største zeppelinbaser lå faktisk i Sønderjylland - der var en del af Tyskland på daværende tidspunkt.

Zeppelinerne blev brugt under krigen til bombetogter og udspionering mod England og engelske tropper. I dag er de store haller, som zeppelinerne blev opbevaret i desværre forsvundet, men du kan stadig se rester af fundamentet, der hvor basen var placeret. Ligeledes er en af de flyhangarer, som basen også rådede over, de seneste år blevet renoveret og kan i dag besøges.

Læs mere om 1. Verdenskrigs betydning for Sønderjylland og Zeppelinbasen.

Foto: Museum Sønderjylland
Foto: Museum Sønderjylland

Reformationen

Reformationen i 1520'erne blev skelsættende - ikke bare i Sønderjylland, men i hele Danmark.

Bliv klogere på hvilken indflydelse Reformationen havde i Sønderjylland ved at besøge Haderslev Domkirke og Hertug Hans Kirke i Haderslev. Du kan også besøge Sønderborg Slot og blive klogere på Sønderjyllands historie.

Foto: VisitHaderslev
Hertug Hans Kirke i Haderslev
Foto: VisitHaderslev

Genforeningen

Genforeningen i 1920 var endnu en skelsættende begivenhed i Sønderjyllands historie. Efter to afstemninger den 10. februar og 14. marts kunne Kong Christian X den 10. juli 1920 endelig ride over den gamle grænse ved Kongeåen og ind i det Sønderjylland, der nu igen var en del af hans rige.

Genforeningen er synlig overalt i Sønderjylland og du kan lære mere om tiden op til Genforeningen, afstemningen og sommeren 1920 på denne Top 10 liste over steder og aktiviteter.

Genforeningsparken i Aabenraa
Foto: VisitAabenraa
Foto: Museum Sønderjylland

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2023
Danish