Sønderjyske soldater i skyttegraven under 1. Verdenskrig - måske Verdun

1. Verdenskrig i Sønderjylland

Foto: Historisk Arkiv Haderslev

I Danmark generelt fylder første verdenskrig i årene 1914-1918 ikke meget i den fælles bevidsthed. Vi var ikke en del af krigen, og kun få danskere deltog aktivt i krigshandlingerne.

Anderledes var det i Sønderjylland, der dengang var en del af det tyske kejserrige. Her var krigen nærværende for sønderjyderne, og ingen familier gik uberørte ud af den. Man mener, at 35.000 sønderjyder gjorde tjeneste i den tyske hær, og 6.000 af dem vendte aldrig hjem. Det gav tunge ar, også efter at Sønderjylland i 1920 efter krigen blev genforenet med Danmark.

Krigen er mest kendt for sine blodige slag i Frankrig og Belgien med lange skyttegrave, dreidecker-fly og forfærdelige giftgasangreb. Men krigen satte også spor i det Sønderjyske, som kan ses den dag i dag. Hver eneste sønderjyske kirkegård har mindesmærker for sognets faldne i krigen, og ved Løgumkloster og ved Arrild er der særlige gravpladser for de mange krigsfanger, der døde i arbejdslejre i området.

Lidt uden for Tønder havde tyskerne etableret en base for luftskibe, de såkaldte zeppelinere, der blev brugt til bombetogter mod englænderne. Den base blev bombet af englænderne i juli 1918 - faktisk ved verdens første bombetogt med fly, der lettede fra de dengang helt nye hangarskibe.

Også tæt på den daværende grænse til Danmark - mellem Skærbæk og Haderslev etablerede tyskerne et forsvarsværk af bunkere, som stadig ligger der. Her kan interesserede gå på opdagelse i den såkaldte Sikringsstilling Nord.

Hjemmesiden "Den Store Krig 1914 - 1918"

På hjemmesiden "Den Store Krig 1914 - 1918" kan du følge med i sønderjyske beretninger fra 1. Verdenskrig med 100 års forsinkelse. Kig ind på siden og læs breve og beretninger fra fronten samt livet for de efterladte hjemme i Sønderjylland. Er du selv efterkommer af sønderjyder der har deltaget i 1. Verdenskrig? Så har du på denne hjemmeside mulighed for at finde informationer om de slægtninge, som du måske ikke vidste i forvejen. Du er også meget velkommen til at bidrage med din egen viden om Sønderjylland og sønderjyder under 1. Verdenskrig.

Den Store Krig 1914 - 1918

Meget mere Sønderjylland...

Familie ved en kanon på Historiecenter Dybbøl Banke
Top 10: Historiske oplevelser i Sønderjylland
To vægtere på Vægterpladsen i Aabenraa
Vægterne i Aabenraa og Haderslev
Historie Center Dybbøl Banke
Historiecenter Dybbøl Banke
Kaskelothval på Nationalmuseets Kommandørgård på Rømø
Skumsprøjt, skibe og hvalfangst - Sønderjyllands maritime historie