1. Verdenskrig i Sønderjylland

Foto: Historisk Arkiv Haderslev

I Danmark generelt fylder første verdenskrig i årene 1914-1918 ikke meget i den fælles bevidsthed. Vi var ikke en del af krigen, og kun få danskere deltog aktivt i krigshandlingerne.

Anderledes var det i Sønderjylland, der dengang var en del af det tyske kejserrige. Her var krigen nærværende for sønderjyderne, og ingen familier gik uberørte ud af den. Man mener, at 35.000 sønderjyder gjorde tjeneste i den tyske hær, og 6.000 af dem vendte aldrig hjem. Det gav tunge ar, også efter at Sønderjylland i 1920 efter krigen blev genforenet med Danmark.

Krigen er mest kendt for sine blodige slag i Frankrig og Belgien med lange skyttegrave, dreidecker-fly og forfærdelige giftgasangreb. Men krigen satte også spor i det Sønderjyske, som kan ses den dag i dag. Hver eneste sønderjyske kirkegård har mindesmærker for sognets faldne i krigen, og ved Løgumkloster og ved Arrild er der særlige gravpladser for de mange krigsfanger, der døde i arbejdslejre i området.

Lidt uden for Tønder havde tyskerne etableret en base for luftskibe, de såkaldte zeppelinere, der blev brugt til bombetogter mod englænderne. Den base blev bombet af englænderne i juli 1918 - faktisk ved verdens første bombetogt med fly, der lettede fra de dengang helt nye hangarskibe.

Også tæt på den daværende grænse til Danmark - mellem Skærbæk og Haderslev etablerede tyskerne et forsvarsværk af bunkere, som stadig ligger der. Her kan interesserede gå på opdagelse i den såkaldte Sikringsstilling Nord.

Krigsgrave og mindesmærker - 1. Verdenskrig

På de sønderjyske kirkegårde finder du mindesmærker for sønderjyder, der faldt under 1. Verdenskrig.

Sikringsstilling Nord

Sikringsstillingen Nord er en befæstningslinje anlagt af det tyske militær under Første Verdenskrig.

Zeppelinbasen ved Tønder

Da den 1. Verdenskrig brød ud i 1914 rådede den tyske flåde kun over et luftskib: Zeppelineren L 3.

Tidslinje: Genforeningen 1920

Det blev en bevæget affære, da indbyggerne i Sønderjylland i 1920 efter at have stemt ja til genforening med Danmark blev en del af det danske kongeri...

Hjemmesiden "Den Store Krig 1914 - 1918"

På hjemmesiden "Den Store Krig 1914 - 1918" kan du følge med i sønderjyske beretninger fra 1. Verdenskrig med 100 års forsinkelse. Kig ind på siden og læs breve og beretninger fra fronten samt livet for de efterladte hjemme i Sønderjylland. Er du selv efterkommer af sønderjyder der har deltaget i 1. Verdenskrig? Så har du på denne hjemmeside mulighed for at finde informationer om de slægtninge, som du måske ikke vidste i forvejen. Du er også meget velkommen til at bidrage med din egen viden om Sønderjylland og sønderjyder under 1. Verdenskrig.

Den Store Krig 1914 - 1918