Gul bambus

Bambusskoven – Avnbøl Sned

Foto: Erik Michelat - Pixabay

Kom og få en fornemmelse af østens natur i ”Bambusskoven”.

Naturvejleder Andreas Hermann anbefaler en tur til den lille skov på fastlandet. Her kan man gå en tur ad "Bambusstien" og opleve et særligt levn fra 2. Verdenskrig.

Når man kører ud af Aabenraavej mod Aabenraa fra Sønderborg, så møder man ca. 3 km fra Ullerup et skilt mod ”Bojskov”. Her drejer man til venstre ned af en lille snoet, fin vej som leder en ud hvor der sjældent er mange besøgende.

Når man møder en lille skov, skal man gøre sig selv en tjeneste at gøre holdt. Skoven Avnbøl Sned er et lille stykke statsskov som jeg syntes, er en sjov lille naturperle, da den har et strejf af østens mystik og har masser af spændende historie. Andreas Hermann.

Skoven hedder egentlig ”Avnbøl Sned”. Det betyder ”et afskåret stykke” eller ”kratskov”. Skoven hørte i gamle dage til den største af de lokale gårde ”Avnbølgård”. Skoven lå et stykke fra ejendommen og igennem skoven gik den gamle vej til Aabenraa.

Midt i skoven lå en lille kro som ofte blev besøgt af de mennesker som var på vej til eller fra Sønderborg eller Aabenraa. Afstande og transport tog tid, da man ofte gik, var til hest eller i hestevogn.

Udover at betjene i kroen, tjente krofolket også i skoven, hvor man bl.a. skaffede brænde til Avnbølgård.

Omkring år 1664 gik Avnbølgård konkurs og blev solgt. I den forbindelse overgik skoven til staten og den lille kro blev brækket ned og flyttet ud sydøst for skoven. De lokale blev dog ved med at komme i skoven og der hvor kroen havde ligget, mødtes man og bl.a. dansede.

I dag mange år efter, findes denne plads stadig og kaldes i dag for ”Dansepladsen”. Det er det lokale landsbylaug som holder den vedlige og der er fine bålpladser, borde og bænke samt et lille bålhus på pladsen. De lokale mødes stadig og holder bl.a. Sct. Hans og Pinsefrokoster derinde. Tag evt. en madpakke og en kop kaffe med ind og nyd stilheden, måske kan du fornemme de mange dansende? I det østlige hjørne af pladsen er stadig et lille vandhul, hvor kroen fik sit vand fra.

Når man kommer til skoven, er der bare en lige vej gennem hele skoven. Det er den gamle hovedvej og man kan parkere i siden. Men når man bevæger sig lidt ind af skovvejen, møder man på sin højre hånd en lille sti. Det er ”Bambusstien”. Den føre dig dybt ind i skoven, ind til det som gør at de lokale kalder skoven for ”Bambusskoven”.

Andreas Hermann på Kær Vestermark
Foto: Bo Bach
På tur med Andreas Hermann
Ravn på vingerne
Foto: Wolfgang Heubeck - Pixabay
Ravnen - kendt fra den nordiske mytologi

Under 2. verdenskrig var det svært at skaffe bambuspinde fra Østen til potteplanter og vægmåtter. Derfor fik den daværende skovfoged den idé, at plante bambus i skoven. Han udplantede derfor 10 klumper af gul bambus i skoven. De groede godt og blev hurtigt store og flotte, men i mellemtiden sluttede 2. verdenskrig og importen af bambus begyndte igen. Derved forsvandt den gode forretningsidé, da det ikke længere kunne betale sig at klippe bambus i Avnbøl Sned. Bambussen fik dog lov at blive stående og bredte sig ud i skoven. I slut 1990érne gik bambusserne i midlertidig ud, men inden de døde, var de gået i blomst og havde smidt en masse frø. Frøene såede sig godt og det betyder, at bambussen stadig er en del af Avnbøl Sned og derfor kaldes ”Bambusskoven” af de lokale.

På turen rundt af Bambusstien, kommer man igennem en flot bøgeskov som er fyldt med de fineste anemoner i foråret. Man kommer også igennem en fin granskov, som kan være et godt svampespot i efteråret.

I skoven kan man være heldig at både møde ræv og grævling, da disse bor under træernes rødder skjult i skoven. Her ses også mange fine rådyr og om aftenen kommer en del af områdets ravne og sover i træernes kroner.

Jeg vil klart anbefale denne lille naturperle som byder på mange sjove, spændende og anderledes naturoplevelser.

God tur!

Andreas Hermann - Naturcenterleder
Naturvejlederne Sønderborg

Naturvejlederne anbefaler

Naturvejlederne Sønderborg har også anbefalet andre naturområder, som enten byder på nogle spændende dyrearter, planter og kulturhistorie samt aktiviteter - eller ligefrem lidt af det hele...

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish