Par vandrer på Gendarmstien med udsigt over Flensburg Fjord
Toppet lappedykker

Opdag naturen i Sønderborg

Foto:Sarahinthegreen&Mabel Amber - Pixabay

Lad naturen være en del af din ferie

Uanset om du er til den stille naturtur med kamera og kikkert eller der skal være fart over feltet med et Go-Pro på hjelmen, så er Sønderborg området og ferieøen Als et godt udgangspunkt for at tage ud og opdage naturen.

Med 258 kilometer kystlinie, byder Sønderborg området på alt fra gode fiskemuligheder til aktiviteter på og i vandet samt smukke, kystnære vandrer ruter.

Gendarmstien - Danmarks første Europæiske kvalitetsvandrervej, byder på 84 kilometer natur langs Flensborg Fjord og forbinder på smukkeste vis Sønderborg med nabokommunen Aabenraa og Grænselandet. Er der mere sål under skoene, så kan den kombineres med Alsstiens 64 kilometer op langs østkysten af øen Als til Hardeshøj og med Alssundstiens 17 kilometer til Sønderborg by.

Naturpark Nordals byder på en varieret natur og spændende dyreliv. Her er strandengene hjemsted for padder og særlig planter og de mange søer byder på et rigt dyreliv, lige fra kommunefuglen, Stor skallesluger til den prægtige Havørn og Damflagermusen.

De dybe skove gemmer på et væld af oldtidsminder, som Blomeskobbel med Sønderjyllands største samling af gravhøje. På en stille sommerdag spejler bøgen sig i havet ved de kystnære skov, som Skeldekobbel og Sønderskoven samt Nørreskoven med sin fine bestand af dådyr og skovens konge - Kronhjorten. I den kulturhistoriske Gråstenskovene finder du karpedamme opkaldt efter de 3 prinsesser, rislende bække og sørøversagn.

På land

Tag passende fodtøj på, pump cyklen eller sadel hesten op og tag ud og opdag naturen i Sønderborg området. Der er aldrig langt til vandet og de smukke bøgeskove. 

Tag på en længere eller kort vandrertur langs en af de mange stier, hvor flere af dem ligger i kystnært område, såsom Stevning Nor Stien og Nybøl Nor Stien og skal det være en tur over flere dage, så kan du vælge en tur ad vores naturskønne Gendarmsti, Danmarks første Europæiske kvalitetsvandrervej eller Alsstien, der leder dig fra Nordals langs østkysten til Sydals.

Med de 12 ruteforslag til cyklisten, som er udarbejdet i samarbejde med Cykelforum Sønderborg kommer du rundt i de fjerneste afkroge af kommunen.
Haus e' snubelkjuws wen do æ u å rie o e jul å et bet brø te e' merrelaw.
(husk cykelhjelmen når du er ude og cykle og et stykke brød til middag). 

Rideruten Als, med sine 100 kilometer, fører dig langs små veje og stier på størstedelen af øen Als og har du hestevognen med, så er der også alternativruter. Langs ruten findes der shelter samt teltpladser med indhegning og vand.

Familie med cykler på havnefronten i Sønderborg
Foto: Destination Sønderjylland

Cykelture i Sønderborg

På ferieøen Als og i Sønderborg-området har vi gode cykelstier og små veje, der fører dig igennem smukke landskaber. 

Shelter med soveposer ved Sandvig på Als
Foto: Sønderborg Kommune

Overnat i naturen

Rundt om i Sønderborg Kommune finder du flere muligheder for en overnatning i det fri.

Guidet rundvisning i Graasten Slotshave

Oplev haven på en historisk rundvisning ved kongefamiliens sommerresidens

Læs mere
Formidlingshaven i Gråsten
Foto: Kim Toft Jørgensen

Haver og parker i Sønderborg

Grønne oaser - lige fra vild med vilje til snorlige køkkenbede.

Ved vandet

258 kilometer kystlinie ligger og venter på dig og med den også gode badestrande, hvor 9 af dem er tildelt det Blå Flag - din garanti for rent badevand. Det lokale Blå Flag Center sammensætter hvert år et program med aktiviteter, hvor du lærer om den specielle, marine verden. Der er blandt andet ture på fiskebåden Nana - se programmet på Naturvejlederne.dk 

Der findes et utal af gode fiskepladser og holder du øferie på Als, så er der jo altid et fiskespot på læsiden. 

Skal der mere fart over feltet bør det foregå oppe på den nordlige del af øen Als, da hele den sydlige del fra Havnbjerg Strand til Ved Fyret i Flensborg Fjord er udlagt til Natura 2000-område, med dertil hørende restriktioner.

En rolig snorkletur og dykning på gendannede stenrev er også muligt.

Fisketur med guide - Outdoor i Centrum
Foto: Kedde

Fisketur med guide - Outdoor i Centrum

Book en fisketur med guide.

Vi tilbyder ture på 4 eller 8 timer, hvor vi tager ud til nogle af de mange gode fiskespots ved kysten, det være sig på øen Als eller på fastlandet.

Guiden medbringer et ...

Læs mere
Kajakture langs Sønderborg Havn
Foto: FoX Hygge & Motion

Kajakture langs Sønderborg Havn

FoX Hygge & Motion tilbyder hyggelige kajakture med guide langs Sønderborg Havn.

Læs mere

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish