VisitSønderjylland
Vandring på Gendarmstien

Gendarmstien

Gendarmstien strækker sig i dag fra den dansk-tyske grænse ved Padborg over Kollund, Gråsten, Broagerland og Vemmingbund, forbi Dybbøl og videre til Sønderborg og Høruphav på Als. Det meste af vejen følger du kysten og går gennem et afvekslende landskab med skove, moser og enge.

Book vandrepakker på Gendarmstien

Den 5. maj 2015 blev Gendarmstien certificeret af den europæiske vandreorganisation som ’Leading Quality Trail – Best of Europe’ og er dermed den første europæiske kvalitetsvandrerute i Danmark. Den opfylder kravene til afvekslende landskab, naturattraktioner, udsigter, kulturhistorie, seværdigheder og infrastruktur, sti-underlag og afmærkning. Gendarmstien indgår i Fjernvandrevej E1 fra Rønsdam til Kruså og i Fjernvandrevej E6 (etape 16 ff) fra Høruphav til Kruså.

Når du følger Gendarmstien, er det ikke svært at forestille sig, hvordan grænsegendarmerne holdt både øjne og ører åbne, når de til fods gik deres faste ruter langs de stejle skrænter, gennem de hemmelighedsfulde skove og ad de flade strande. Deres opgave var nemlig at holde udkig efter smuglere, som forsøgte at bringe varer ind i eller ud af landet uden at betale den told, der gennem århundreder var en af Danmarks vigtigste indtægtskilder.

Vandring på Gendarmstien

Grænsegendarmeriet blev dannet i 1839 for at beskytte toldvæsnets embedsmænd ved hertugdømmernes grænse langs floden Elben. Efter nederlaget i 1864 flyttede den danske grænse sig mod nord til Kongeåen - og i 1866 flyttede gendarmeriet med. Ved Genforeningen i 1920 rykkede grænsegendarmerne igen sydpå og patruljerede langs den nuværende grænse fra Vadehavet mod vest til Als’ sydspids mod øst.


I 1958 overgik grænsekontrollen til politiet, og gendarmkorpset var historie efter mere end 100 års virke.

Meget mere Sønderjylland...

Marskstien
Vandring på Marskstien med rygsæk
Alsstien
Vandring i Danmark
Camino Haderslev Næs
Vandring på Camino Haderslev Næs
Hærvejen
Vandring på Hærvejen