Vildt i Brandsbøl Skov i Naturpark Nordals

Alsstien

Foto: Sønderborg Kommune

Den 64 kilometer lange sti, Alsstien, følger den alsiske kyst gennem nogle af øens smukkeste naturområder. Den starter ved dæmningen til Kegnæs og fører dig igennem bølgende kornmarker og knaldgule rapsmarker på den ene side af stien forbi Lillebælts blå bølger på den anden side.

Har du blik for naturen, vil din vandring på Alsstien blive fuld af smukke minder. Undervejs vil du komme forbi de genoprettede søer, Mjels Sø og Oldenor og vælger du en lille afstikker kan du se den seneste i rækken - Bundsø, hvor fuglelivet også har holdt sin indtog og kongen over dem alle - havørnen, svæver højt oppe!

Oplev det bakkede landskab, hvor Havnbjerg Kirke og Havnbjerg Mølle ligger med udsigt til Universe Science Park, Lillebælt og Nørreskoven.

De stolte bøgetræer spejler deres top i bølgen blå, på turen igennem en af landets længste kystskove - Nørreskoven Als, hvor du kan møde rådyr og dådyr. Nyd viewet over engområder som Fjordmosen med den naturskabte strandvold, få et glimt af Kronhjorten på engens fjerneste del  og tag en selfie ved det legendariske Taksensand Fyr.

Kort og Naturlandet App

Alsstien er i sin tid blevet anlagt af 3 omgange og der findes ikke et samlet kort over hele stien. Det første kort- og brochuremateriale viser strækningen fra Hardeshøj-Fynshav og denne PDF bør printes i A3 størrelse, da det ellers bliver for småt. Derudover findes der en PDF med strækningen Fynshav-Mommark samt over Mommark-Drejet.

Er du mere til det digitale, så finder du Alsstien på Naturlandet App'en for Sønderborg Kommune, der findes til Apple og Android.

Åben kortet herunder på firkanten oppe i højre hjørne og vælg at få vist flere lag.

Den største samling gravhøje i Sønderjylland møder du i Blomeskobbel og uden for skoven ligger en langdysse med en ganske særlig, tragisk historie. Et gammelt sagn fortæller nemlig, at en bonde der ville hente sten ved en lokal gravhøj væltede med læsset og omkom. Overtroen blandt de andre beboere i området førte til, at ingen turde hente de kløvede sten.

Tag en frisk dukkert på en varm sommerdag ved de 3 Blå Flag strande i Fynshav, Mommark og Drejby. 

Overnatning langs Alsstien

Sover du i telt eller shelter kan du i sommertiden supplere kosten med sprøde strandkål og i høsttiden vrimler det med brombær i de levende hegn.

De fleste af vores shelter og teltpladser er først til mølle, men dem der hører til Rideruten Als under betegnelsen Høhotel og Høteltplads skal bookes og de må også benyttes af vandrende, cyklende og sejlende gæster.

Offentlig transport

Velkommen til de idylliske landlige områder og deres infrastruktur. 

Busforbindelserne hører under Sydtrafik, der har en god dækning af hovedruterne mellem de større byer, men yderområderne køres med færre intervaller.

Sønderborg-Ballebro
Ønsker du at tage bussen mod Ballebro og Færgen Bitten, kan du kigge på køreplanen for linie 113. Nærmeste stoppested er i Blans og herfra er der ca. 2 km ned til færgen. En anden mulighed er gå ad Alssundstien til færgen ved Ballebro.

Skovby-Sønderborg
Her kan du benytte linie 229, som også gør det muligt at stige på i Høruphav, hvis du er fortsat hertil ad Gendarmstien - du kan også vælge at følge Gendarmstien hele vejen tilbage til Sønderborg.

Du kan altid finde den opdaterede køreplan for områdets busser på www.sydtrafik.dk , vær opmærksom på at køreplanerne med F er gældende fra uge 26 til og med uge 31 samt over Jul og Nytår.

Flextur
I weekenden og ferieperioderne kan der være langt imellem bustiderne og kan du ikke få planen til at gå op, så er det muligt at bestille en Flextur. En Flextur kan bestilles til at hente eller bringe dig på flere dele af ruten, det kræver dog at du kan opgive en adresse til deres GPS. En Flextur skal blot bestilles to timer før afhentning på tlf. +45 76 608 608.

Bagage og persontransport
AT Taxi gør det muligt at slippe for bagagen eller du kan bestille transport til et overnatningssted. For yderligere oplysninger se www.booksonderjylland.dk

Kombinér med andre stier

Ankommer du med offentlig trafik til Sønderborg eller ønsker du en længere tur end de 64 km, så kombinér Alsstien med Alssundstien fra Sønderborg til Ballebro, tag færgen over Als Fjord og når du kommer til Alsstiens slutpunkt på Sydals, fortsætter du ad Gendarmstien's Mølleetape fra Skovby til Høruphav og herfra, via en del af Strandetapen, tilbage til Sønderborg.

Meget mere Sønderjylland...

Vandrere på Camino Haderslev Næs
Vandring i Sønderjylland
Vandrere med hund i Kollund Skov på Gendarmstien
Gendarmstien
Gejlå kampestensbro på Hærvejen
Hærvejen
Familie vandrer på Marskstien med klapvogn
Marskstien
Skiltehenvisning på Camino Haderslev Næs
Camino Haderslev Næs

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish