Par cykler blandt marker ved Aabenraa

Fakta om Sønderjylland

Foto: James Cripps

Sønderjylland er kendt for sin rige historie, frodige landskaber og kulturelle skatte, der er et vidnesbyrd om historiske skift og folkelig mangfoldighed.

Sønderjylland består af de fire kommuner: Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa.

Mod syd finder du den 67 km. lange grænse mod Tyskland, der blev en kendsgerning efter Genforeningen i 1920. Mod nord grænser landsdelen op til Esbjerg, Vejen og Kolding kommuner.

På siden her kan du læse mere om de fire kommuner.

Haderslev

I den nordligste del af Sønderjylland, tæt på UNESCO byen Christiansfeld ligger Haderslev Historiske Handelsby. I Kommunen bor der 55.000 mennesker og kommunen fylder 813,6 km². Den hyggelige købstad har eksisteret siden 1100-tallet og er bl.a kendt for sin slagterkultur, det tidligere familie-ejede bryggeri Fuglsang og den smukke Haderslev Domkirke, som løfter sig markant over byens tage.

Området omkring Haderslev gemmer på mange fantastiske oplevelser. Besøg Lillebælts perle med måske Danmarks hurtigste færgetur, 8 minutter fra fastlandet og du er i havn på Aarø. Tag forbi sportsbyen Vojens, hvor SønderjyskE har hjemmebane eller få dig en moderne slotsoplevelse, når du besøger Gram Slotsby.

Foto: VisitHaderslev
Par bærer cykler ombord på Haderslev Dambåd
Foto: Destination Sønderjylland

Sønderborg

Målt på indbyggertal er Sønderborg Sønderjyllands største kommune.

Her bor i 2023 knap 75.000 mennesker og kommunen har et areal på 495,86 km2, heraf udgør Danmarks syvende største ø, Als, de 321 km2. På øen Als ligger også hovedparten af Sønderborg by - en af kun 3 byer i Danmark, der deles af et sund og med sine 28.137 beboere, den største by i Sønderjylland.

Slotsbyerne Nordborg, Augustenborg og ikke mindst Gråsten, med den royale sommerresidens Graasten Slot, byder på idyllisk ro ved skov og vand.

Kendetegnet for området er smukke naturoplevelser og historien, som især formidles på Museum Sønderjylland på Sønderborg Slot, Historiecenter Dybbøl Banke, Deutsches Museum Nordschleswig og Cathrinesminde Teglværk, mens læring om naturvidenskab og teknologi er grundsten til Universe Science Park.

Familie ved en kanon på Historiecenter Dybbøl Banke
Foto: Destination Sønderjylland
Sønderborg Slot fra luften
Foto: VisitSønderborg

Rømø/Tønder

Tekst om Tønder kommune

Luftfoto af Lakolk Strand på Rømø - strand, vand og klitter
Foto: Rømø Tønder Turistforening
Par på efterårsvandring i skoven
Foto: Destination Sønderjylland

Aabenraa

Aabenraa Kommune er med godt 59.000 indbyggere og sine 940,7 km² geografisk set Sønderjyllands største kommune. Hovedbyen er Aabenraa med de større oplandsbyer Tinglev, Padborg, Rødebro og Kruså.

Aabenraa huser Sønderjyllands største havn, der er Danmarks tredje dybeste. Havn, skibsbyggeri og søfart har haft stor betydning for områdets velstand gennem mange år. Selvom værfterne er lukkede, spiller industrihavnen stadig en vigtig rolle. Med vand som omdrejningspunkt, er Aabenraas placering helt unik, idet kommunen har adgang til hele tre fjorde: Aabenraa Fjord, Genner Bugt og Flensborg Fjord.

Kommunen huser tilmed en række populære seværdigheder, såsom Frøslevlejren, Gendarmstien og ét Danmarks mindste slotte – Brundlund Slot.

Wanderung auf dem Gendarmenpfad über die Brücke im Kollund Wald
Foto: Peter Bjerke
Frøslevlejren i Sønderjylland
Foto: Raul Hirian

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish