Oversigtsbillede i Frøslevlejren i Sønderjylland

Frøslevlejren og de hvide busser

Foto: Raul Hirian

I Frøslevlejren kan du opleve et både interessant og dystert stykke Danmarkshistorie.

Selv om det er mere end 75 år siden, at Anden Verdenskrig sluttede, rummer Sønderjylland stadig flere museer og andre lokaliteter med relation til den skelsættende begivenhed. Et af de mest tankevækkende steder er Frøslevlejren, der ligger lige uden for byen Padborg tæt på den dansk-tyske grænse.

Frøslevlejren var en interneringslejr, der blev taget i brug i august 1944. På det tidspunkt havde den tyske besættelsesmagt sendt flere hundrede danskere − primært modstandsfolk − til fængsler og kz-lejre i Tyskland. I et forsøg på at undgå dette anmodede de danske myndigheder tyskerne om at få bygget en interneringslejr i Danmark, hvor fangerne i stedet kunne placeres. Det sagde tyskerne ja til, og lejren blev opført for dansk regning.
 

Frøslevlejren i Sønderjylland
Foto: Raul Hirian
Vagttårn i Frøslevlejren
Foto: Raul Hirian

Tyskerne overholdt dog ikke de indgåede aftaler, og i sidste periode af besættelsen blev hele 1600 Frøslev-fanger deporteret til de frygtede kz-lejre, og en del af dem omkom i lejrene. Frøslevlejren er bibeholdt næsten i sin daværende form. 

Ved første øjekast ser de velholdte bygninger idylliske og fredfyldte ud med deres placering i en skov, men når du kommer inden for og ser pigtråden og vagttårnene, er det hele knap så muntert. Og man forstår skrækken hos fangerne for at blive en af de næste, der skulle deporteres sydpå.

Vagttårnet i Frøslevlejren i dag
Foto: Nationalmuseet
Foto: Gerda Bouma

Sideløbende med, at danske fanger blev sendt fra Frøslev-lejren til tyske kz-lejre, foregik der en intens trafik den modsatte vej. 

Den svenske greve Folke Bernadotte, der i sin egenskab af vicepræsident i det svenske Røde Kors forhandlede en aftale i stand med Tyskland, hvorefter danske og norske fanger blev frigivet fra kz-lejre i Tyskland og fik lov til at rejse til Sverige.

Fangerne blev hentet af en lang række busser, der var malet hvide med røde kors på siderne, og de blev kendt som ”de hvide busser”. Flere tusinde fanger blev på denne måde reddet ud af lejrene i krigens sidste måneder.

I Frøslevlejrens Museum kan du se den eneste helt originale udstyrede Hvide Bus i verden.

Meget mere historie i Sønderjylland

Historiecenter Dybbøl Banke
Historiecenter Dybbøl Banke
Arkivfoto: Zeppeliner udenfor hangaren på zeppelinbasen i Tønder
Zeppelinbasen ved Tønder
Sønderjyske soldater i skyttegraven under 1. Verdenskrig - måske Verdun
1. Verdenskrig i Sønderjylland
Pigtråd ved Frøslevlejren
2. Verdenskrig i Sønderjylland

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish