Sort Sol i Tøndermarsken

Sort Sol i Tøndermarsken

Foto: Ulrik Pedersen

Lige før stærene går ned på jorden for natten, danner de store flokke fascinerende mønstre på himlen, der næsten formørker solen, heraf navnet Sort Sol.

Tøndermarsken i det vestlige Sønderjylland er det ideelle sted at opleve store naturfænomener som Sort Sol. I foråret og efteråret trækker millionvis af stære henholdsvis mod nord og syd og på deres vej overnatter de i perioder i Tøndermarsken for at proviantere til den videre tur. Stærene kommer til marsken for at æde stankelbens- og gåsebillelarver, som findes i de største mængder i fugtige græsmarker. Om dagen søger de især føde i de ydre koge af Tøndermarsken, og om natten opsøger de tagrør, hvor de overnatter.

Overnatningsområderne flyttes hele tiden, både for at snyde rovfuglene, men også fordi tagrør efter nogle dages brækker, hvorved stærene kommer til at sidde med fødderne i vand og derfor flytter til et nyt sted. Du kan derfor aldrig være helt sikker på, hvor stærene går ned til overnatning. Af samme grund opfordrer vi altid til, at du køber billet til en guidet tur med erfarne naturvejledere.

Guidet tur

Naturvejlederne bruger dagtimerne til at observere stærene, så de har et godt bud på, hvor stærene går til ro om aftenen. Der er ingen garanti for, at du vil opleve sort sol på en guidet tur, men sandsynligheden er større end hvis du tager ud på egen hånd. Desuden får du på en guidet tur rig mulighed for at blive klogere på Vadehavet og nogle af de mange andre fugle, der opholder sig i området.

Via links herunder kan du både købe billetter til guidede ture, men du kan også købe miniferier der inkluderer en billet til en Sort Sol safari.

Køb billetter og ophold online...

Sort Sol fra Tønder
Sort Sol i Tøndermarsken
Sort Sol fra Skærbæk
Sort Sol i Tøndermarsken
Sort Sol med overnatning på Ballum Camping
Sort Sol i Tøndermarsken
Sort Sol med overnatning på Hostrups Hotel
Sort Sol i Tøndermarsken
Sort Sol med overnatning på Schackenborg Slotskro
Sort Sol med orange himmel bagved
MOJN plaid
Efterår: familie sidder i klitterne med MOJN tæppe omkring sig
Sort Sol i Tøndermarsken over afvandingskanal
Foto: Claire Droppert
Sort Sol i Tøndermarsken
Foto: Sort Safari

Sort Sol kan som sagt primært opleves forår og efterår, hvor stærene trækker mod nord eller syd. Der er størst sandsynlighed for at opleve naturfænomenet i marts/april samt fra slutningen af juli til begyndelsen af november. På grund af klimaforandringer og generelt højere temperaturer er der dog en del stære, der ikke trækker længere sydpå end Tøndermarsken og derfor er der i dag mulighed for at opleve mindre stæreflokke danse på himlen hele året.

Podcast

I foråret 2023 havde vi besøg af Morten Resen fra GoLittle, der optog en podcast serie om sønderjyske oplevelser. I hvert afsnit mødes Morten med en lokal person, der havde særlig indsigt en episodens tema. Herunder kan du høre afsnittet omkring fuglelivet i Tøndermarsken. I dette afsnit mødes Morte med Iver Gram, der er manden bag Sort Sol og indehaver af firmaet Sort Safari. Lyt med og del Morten og Ivers begejstring for alle de oplevelser, som fuglelivet byder på i Tøndermarsken.

Meget mere Sønderjylland...

Får på diget i Tøndermarsken
Velsmagende Vadehav
Får ved vandløb i Tøndermarsken
Tøndermarsken
Vandrere på Camino Haderslev Næs
Vandring i Sønderjylland
Par cykler i en af de gamle gader i Tønder
Cykelruter i Sønderjylland
Sort Sol med orange himmel bagved
Top 10: Sønderjyske naturoplevelser
Familie ved en kanon på Historiecenter Dybbøl Banke
Top 10: Historiske oplevelser i Sønderjylland

Kampagnen er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Dansk Erhvervsfremmestyrelse

 

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish