VisitSønderjylland
Får i Tøndermarsken

Tøndermarsken

Du behøver ikke at stå og se ud over Tøndermarsken særligt længe, før du indser, at der er tale om et ganske specielt stykke natur. Store åbne vidder, masser af fugle og et smukt miks af land og vand.

Men selv om noget er godt, som det er, kan det som regel godt blive endnu bedre. Derfor så Tøndermarsk Initiativet dagens lys i 2016. Projektets formål er at udvikle Tøndermarsken, så området bliver et endnu mere attraktivt sted at bo, arbejde og besøge. Bag projektet står Realdania, Tønder Kommune, A.P. Møller Fonden og Nordea Fonden, og budgettet lyder på et trecifret millionbeløb.

Til brug for det har man søsat en række initiativer, hvoraf flere vil blive ført helt eller delvist ud i livet i løbet af i år.

Tøndermarsken

Det drejer sig blandt andet om at forbedre adgangen til storslåede naturoplevelser. Her er der planlagt at anlægge en 54 km lang vandresti ude i marsken. Der vil blive forbedrede muligheder for at komme lidt op i højden, så du kan se marsken fra oven, hvilket giver det bedste udsyn.

De lokale borgere har været involveret i planlægningen af den 54 km lange sti ud fra devisen om, at det er borgerne der kender de smukkeste steder i marsken bedst. Stien vil få navnet Marskstien, og ud over at give de lokale borgere bedre muligheder for at opleve Tøndermarsken er formålet med stien også at tiltrække vandreturister.

Dels inkarnerede vandrere, der vil gå alle 54 km, men også folk der vil gå kortere ture af et par timers varighed. Til det brug vil stien blive kombineret med lokale stisløjfer. I sommeren 2018 åbner en foreløbig version af Marskstien, som alle interesserede kan afprøve, inden den endelige version står færdig i 2019.

Vandring på Marskstien

Derudover vil der også ske en del i Højer, som er Danmarks eneste deciderede marskby. Højer skal markedsføres som ”porten til Tøndermarsken” ved at restaurere en række af byens mange historiske huse samt ved at skabe nye byrum af høj kvalitet.

Højer har en unik bygningsarv med mange forskellige byggestile, og der er registreret ikke færre end 125 bevaringsværdige huse i byen. Det er derfor allerede i dag en særlig arkitektonisk oplevelse at gå en tur gennem byen – og den oplevelse skal projektet forstærke via restaureringerne.

Rent fysisk vil der ske meget i byen, og her vil Storegade være i centrum som det centrale af de nye byrum – med blandt andet butikker og nye overnatningsmuligheder.

Tøndermarsken

Et andet centralt sted vil i fremtiden blive Højer Mølle, der ud over at fortsætte som museum også vil være stedet, hvor besøgende kan blive klædt på med viden og inspiration til at opleve Tøndermarsken.

Endelig skal Højer fremover være udgangspunkt for ture ud i Tøndermarsken og Vadehavet. Det drejer sig blandt andet om temabaserede oplevelser som kajaksejlads, østerssafari, cykelture og ”Sort Sol-ture”.

Tøndermarsken er som en del af Vadehavet optaget på UNESCO’s verdensarvsliste, og det forpligter ifølge Andrea C. Bayer, der er destination manager på Tøndermarsk Initiativet.

Tøndermarsken

- Det er en fælles opgave at beskytte og udbrede kendskabet til et af verdens mest anerkendte naturområder. Tøndermarsken rummer et stort potentiale rent turismemæssigt, så der skal sættes bredt ind på at promovere stedet, og det skal foregå i samarbejde med flere forskellige aktører, siger hun.

På nogle fronter har området omkring Tøndermarsken sine udfordringer, og derfor er det ifølge Andrea C. Bayer ekstra vigtigt at fokusere på stedets styrker så som det forunderlige Vadehav, spændende byer som Højer og Tønder, den unikke natur, kunst og kunsthåndværk samt mad fra marskområdet.

Netop maden vil der blive fokus på i år – blandt andet med arrangementet ”Smag på marsken”, som handler om de lokale fødevarer, der produceres og dyrkes i marsken. ”Smag på marsken” afholdes i september.

Tøndermarsk Initiativet er planlagt til at løbe i fem år, så de sidste projekter skulle være færdige i sommeren 2021.

Meget mere Sønderjylland...

Top 10: Sønderjyske naturoplevelser
Naturcenter Tønnisgaard
Lystfiskeri
Lystfiskeri i Sønderjylland
Sort Sol i Tøndermarsken
Sort Sol
Velsmagende Vadehav
Østers i Vadehavet
Vandring i Sønderjylland
Vandring på Gendarmstien
Cykelruter i Sønderjylland
Cykling i Tønder