Sønderjysk Kaffebord
Imponerende ser kagerne ud, som de står linet op på det lange bord. Her er alt fra roulader over kringler og sandkager til lagkager, småkager og tærter. I sandhed et overdådigt traktement!
Velkommen til det sønderjyske kaffebord, der har udviklet sig til noget af en institution i landsdelen. At kalde det et kaffebord er måske lidt misvisende, for det er i langt højere grad kagerne end kaffen, der stjæler billedet.
Hvad de færreste ved er, at der bag det lækre bagværk gemmer sig en mere alvorlig historie, der har rødder i den danske nationalitetskamp i Sønderjylland.

Foto:Inge Adriansen
Efter krigen i 1864 kom Sønderjylland under tysk styre, hvilket mange dansksindede sønderjyder ikke var tilfredse med. De mødtes derfor i forsamlingshuse for at holde møder og synge danske sange, selv om sidstnævnte officielt var forbudt.
Men de tyske myndigheder ville ikke give spiritusbevilling til forsamlingshusene, så det var ikke muligt at afslutte møderne med den traditionelle kaffepunch. I stedet begyndte danskerne at mødes til kaffebord. Det krævede ingen spiritusbevilling, og tyskerne kunne ikke forhindre dansksindede taler og sange hen over det veldækkede kagebord.

Foto:Claus Visby
Da intet forsamlingshus havde kapacitet til at lave kager til så mange mennesker, tog en del af deltagerne selv en kage med. Herfra er traditionen med de mange forskellige slags kager opstået. Der opstod hurtigt kappestrid mellem husmødrene om at medbringe den mest velsmagende kage, og derfor har det sønderjyske kaffebord altid været præget af høj kvalitet.
Vil du lære mere om historien bag det sønderjyske kaffebord? Så klik her, hvor vi har samlet yderligere informationer.
Opskrifter til sønderjysk kaffebord
Kampagnen er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
