Sønderskoven med strand og vand på Als ved Sønderborg

Ø-ferie på Als

Foto: Sønderborg Kommune

Det milde klima omkring øen Als genspejler sig i de frodige marker, omkranset af levende hegn, og stolte bøgeskove.

Med et areal 321 km2 er Als den største ø i Sønderjylland og Danmarks 7. største ø.

Øen Als er en del af Sønderborg Kommune og har omtrent 50.000 indbyggere, dermed hører øen til blandt de tættest befolkede øer i kongeriget Danmark.

Farvandet omkring øen har mange afsnit og navne; Sønderborg Bugt grænser op til Als Sund og Als Fjord over mod Jylland. Mellem Als og naboøen Fyn ligger Lillebælt og fra Kruså til Kegnæs Fyr, hvor det møder Østersøen, har vi grænsevandet Flensborg Fjord - en flydende grænse til nabolandet, Tyskland.

Ferieøen Als Luftfoto

Foto:SDFE / Sønderborg Kommune

Opdag naturen

Landskabet og terrænet er som taget ud af den danske nationalsang; Der er et yndigt land! Det står med brede bøge, nær salten østerstrand passer næsten, vandet er ikke så salt - men Nørreskoven Als' bøgetræer strækker deres kroner ud mod Lillebælt og det bugter sig i bakkedal på den nordlige del af øen Als, hvor du tydeligt kan se sporene efter istidens gletsjere der har udgravet dybe dale og skubbet jorden op i bakketoppe.

Naturvejlederne i Sønderborg Kommune har sendt anbefalinger for naturoplevelser og her er der en del på ferieøen Als, såsom mørkevandring på Sydals og gode område for at kigge på fugle samt Augustenborg Skov med de smukke lindealléer.

Aktiviteter

Ferieøen Als byder både på muligheden for aktiv ferie i form af vandre- og cykelture. Er du til hest, tilbyder Rideruten Als en rute på 100 km og i havkajakken kan du padle rundt om øen. Du kan også tage på fisketur eller svinge golfkøllen. Er du til leg og læring, så sæt en dag af til Universe Science Park ved Nordborg og er det mere kunsten der er i højsædet, så er et besøg i Augustenborg et must.

Byferie

Den største by på Als er Sønderborg - her kan du shoppe og nyde det rolige caféliv. Følg Kultur-turen rundt til udvalgte skulpturer i byen eller gå en tur i gennem den gamle bydel med de små huse. Besøg Museet på Sønderborg Slot eller dyk ned i det tyske mindretals historie på Deutsches Museum Nordsleschwig. Nyd udsigten fra Point of View på 16. etage og book dig ind til massage på Alsik Hotel og Spa eller tag en dukkert i det nye havnebad. Nyd et godt måltid på en af de mange restauranter, før du lader aftenen klinge ud i Koncertsalen Alsion eller i Sønderborg Teater.

Udflugter

Øen Als er en god base for ferien, hvor du har korte afstande til mange af landets attraktioner og seværdigheder, samtidig med at du opholder dig i smuk natur og vandet. Er du ikke søstærk, så fortvivl ikke – der er broforbindelse til fastlandet.

Midt på østkysten finder du Fynshav med færgefart til naboøerne, hvilket gør det oplagt med en dagsudflugt til Odense eller Egeskov Slot på Fyn eller de hyggelige byer Ærøskøbing og Marstal på Ærø.

Fra Nordals har den lille bilfærge, Bitten Clausen, flere daglige afgange til Ballebro på fastlandet, så du nemt kan tage et smut til Historiecenter Dybbøl Banke og Gråsten eller de nærmeste større byer, såsom Aabenraa, Haderslev og Tønder.

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish