Sønderborg deles af Als Sund

Sønderborg by

Foto: Sønderborg Kommune

Sønderjyllands største by ligger på begge sider af Als Sund, omgivet af smuk natur samt skovområdet Sønderskoven Als.

Med lidt over 28.000 indbyggere er Sønderborg ikke blot hovedbyen i Sønderborg Kommune, men også den største by i Sønderjylland. 

Sønderborg er en af tre byer i Danmark med et ganske særligt karaktertræk - den deles af et sund! Hovedparten af byen ligger på øen Als og så er der den hellige side ovre på fastlandet. De to bydele forbindes i dag via Kong Christian d. 10's Bro og frem til opførelsen af Alssundbroen og omfartsvejen lidt nord for byen, var dette den eneste umiddelbare måde at komme til og fra byen.

Søndreborg bygges

Vendernes hærgen er et tilbagevendende problem i området. År 1169 opfører Valdemar den Store derfor en ny borg ved den sydlige indsejling til Als Sund. Navnet Sønderborg stammer af Søndreborg, fordi der allerede fandtes borgen Alsborg på den nordlige del af øen Als, som blev omdøbt til Nørreborg, i dag kendt som Nordborg Slot.

Der har muligvis været et lille fiskerleje ved sundet, men selve byen er først opstået efter at borgen er bygget og nævnes første gang i 1256. I dag er borgen særlig kendt for at være en del af Museum Sønderjylland samt stedet hvor Kong Christian d. 2 sad i fangenskab - nemlig Sønderborg Slot.

Sønderborg vokser sig stor i ly af slottet og får status som købstad. I 1856 bliver bydelen på fastlands-siden forbundet med øen Als via pontonbroen Frederik d. 7's Bro og da bykirken, Sct. Marie Kirke, ligger ovre på Als-siden skal der ikke betales bropenge om søndagen. Der er rigtig mange der benytter lejligheden for at passere gratis over broen og i folkemunde opstår betegnelsen "e hælle si" (den hellige side). Det er dog ikke alle der bliver bænket i kirken - for kroerne er også åbne... 

Sønderborg Slot set fra Sundgade (1910-20)
© Museum Sønderjyllands MediearkivFoto: Ukendt
Sønderborg Slot, set fra Sundgade på fastlandssiden.
Kong Frederik den 7's Bro, pontonbro i Sønderborg
© Sønderborg Lokalhistoriske ArkivFoto: Ukendt
Kong Frederik den 7's Bro med Sct. Marie Kirke i baggrunden.

Under krigen i 1864 er der stor fokus på byen, for slagmarken ligger oppe på Dybbøl Banke lige ovre på den anden side af det smalle Als Sund og fra kanonstillingen ved Gammelmark på Broagerland kan Preussernes kanonkugler nå bydelen omkring slottet. Danskerne taber krigen og området bliver tysk frem til Genforeningen i 1920.

I 1905 beslutter det tyske rige, at forlægge en del af deres voksende flåde til Flensborg og Sønderborg. Dette resulterer i opførelsen af en marinestation, der i dag kendes som den tidligere Sønderborg Kaserne og der bygges store villaer i Jugendstil.

1864: Perlegade i Sønderborg med rådhuset i baggrunden
© Landesbibliothek KielFoto: Friedrich Brandt
Perlegade i Sønderborg efter den 2.-3. april 1864.
Sønderborg Marinestation med krigsskib
© Museum Sønderjyllands MediearkivFoto: Ukendt
Sønderborg Marinestation, Skibsartilleriskole og Kaserne

Din ferieby

Sønderborg i dag er stadig en voksende by og det på begge sider af Als Sund.

På fastlandet finder du Alsion der huser Syddansk Universitet, Videnspark Alsion og Erhvervsakademi Sydvest samt en koncertsal af verdensklasse, hvor Sønderjyllands Symfoniorkester har deres base og sportshallen Broager Sparekasse Skansen, hvor SønderjyskE Håndbold er på hjemmebane.

På ø-siden er Frank Gehry´s masterplan ved at sætte sit præg på havnen, med Multikulturhuset der danner rammerne for både det danske og det tyske bibliotek samt Sønderjyllands Kunstskole og Alsik Hotel og Spa, hvor du både kan nyde et dejligt hotelophold, god mad og skønne wellness behandlinger samt besøge udsigtsplatformen Point of View på 16. etage og nyde byen 360° fra oven. I vinteren 2023 blev det flotte Sønderborg Havnebad indviet, så det nu er muligt at hoppe i Als Sund året rundt.

Gode muligheder for shopping og kulturelle begivenheder kendetegner i stor grad Sønderborg, hvor Sønderborg Sommer Revy er med til at sætte byen på landkortet, men samtidig har du naturen lige uden for døren. Med beliggenheden ved vandet, det dejlige skovområde Sønderskoven Als og Dybbøl Banke samt Kær Vestermark er der mange rekreative muligheder, som gør en storbyferie i Sønderborg helt speciel.

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish