Gå til indhold

Østersøruten

Foto: Phototravellers

Den smukke og kystnære Østersørute kombinerer nogle af de bedste oplevelser i Syddanmark.

Ca. 140 km af den 820 km lange Østersørute går gennem Sønderjylland, hvor du bl.a. kommer forbi domkirkebyen Haderslev, søfartsbyen Aabenraa og det historiske Sønderborg med Dybbøl Mølle og Sønderborg Slot.

Hvis du gerne vil hente Østersøruten ned på din cykelcomputer eller telefon, så kan du hente ruten som gpx fil ved Naviki.

 

Tæt på historien: Det tabte land

Sønderjylland var i århundreder kastebold mellem hertuger, konger og nationer. Efter krigen i 1864 blev området i 56 år en provins i det stortyske rige, hvilket på mange måder har sat spor i det sønderjyske. Men historien er dog langt mere end krig og ufred – den er også unikke oldtidsfund, slotte, kirker og kalkmalerier fra middelalder samt søfart og livlig handel, der har spundet talrige tråde ud i verden.

Østersøruten

Foto: Traveldudes

Tæt på smagsoplevelsen: Fusionskøkken i særklasse

Det sønderjyske egnskøkken er blandt de bedst bevarede i Danmark. Det skyldes især den periode, hvor området var tysk. Her blev der værnet særlig meget om de danske traditioner og råvarer, imens inspirationen fra det tyske køkken med f.eks. pølser og røgvarer ikke kunne undgås. Det moderne sønderjyske køkken er således et fantastisk fusionskøkken, hvor det bedste fra to vedener forenes.

Cykling i Sønderjylland

Foto:Ulrik Pedersen - Tøndermarsk Initiativet

Tæt på naturen: Kontrasternes landskab

Den sønderjyske natur byder på nogle af Danmarks smukkeste og mest kontrastfyldte landskaber med istidsprægede fjorde, bugtede kyster, dybe tunneldale, langstrakte skove og en rigdom af naturtyper. Det skaber optimale livsbetingelser for en lang række planter og dyr, hvoraf mange sjældne arter trives i det sønderjyske landskab.

For at du kan komme helt tæt på Sønderjyllands bemærkelsesværdige historie, unikke egnsgastronomi og enestående natur, er der til Østersøruten tilføjet en række sløjfer. Hver sløjfe giver dig mulighed for at tage en afstikker fra Østersøruten for at gå opdagelse i netop det, der gør Sønderjylland til noget ganske særligt.

Meget mere Sønderjylland...

Cykling i Tønder
Cykelruter i Sønderjylland
Vandrere på Camino Haderslev Næs
Vandring i Sønderjylland
Sort Sol i Sønderjylland
Top 10: Sønderjyske naturoplevelser
Dybbøl Mølle og Historiecenter Dybbøl Banke
Top 10: Historiske oplevelser i Sønderjylland

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2023
Danish