VisitSønderjylland
Østersfestival

Danmarks Østersfestival

Initiativtagerne til Danmarks Østersfestival på Rømø vil lære danskerne at spise østers samt skabe nye arbejdspladser. 
 

Kommer du til Rømø omkring efterårsferien, har du muligheden for at deltage i et sandt østerseventyr. Her finder Danmarks Østersfestival nemlig sted, og den indeholder flere forskellige arrangementer.

En række af landets bedste kokke dyster blandt andet om at blive ”årets østerskok”, og som besøgende kan du smage de samme små retter, som bedømmes af et fagligt dommerpanel. Udover kokkekonkurrencen er der konkurrencer i at åbne østers. Der arrangeres flere ture, hvor du kan komme med ud på vaden, der er udpeget til verdensarv af UNESCO, og plukke østers og naturligvis smage dem helt friske. Hovedparten af de madrelaterede arrangementer foregår på Enjoy Resorts Rømø.

Det er andet år, at Danmarks Østersfestival finder sted på Rømø, og den er en videreudvikling af Fanø Østersfestival, der fandt sted i årene 2016-18. I modsætning til dengang, er Limfjorden med den store bestand af østers også inkluderet, om end det største fokus ligger på Vadehavet.
 

Østers i Vadehavet

Vadehavet skønnes at rumme ikke mindre end 72.000 tons østers, men desværre er de af arten Stillehavsøsters, der er en invasiv art. Derfor breder disse østers sig, hvilket blandt andet truer eksistensen for blåmuslinger. Så af hensyn til biodiversiteten gør du faktisk Vadehavet en tjeneste ved at spise så mange østers derfra, som muligt. Så god appetit.

Østers er nemlig en sund og proteinrig spise. Er du ikke begejstret for smagen af rå østers, så skal du netop besøge festivalen, for her kan du få gode råd til at tilberede østers på forskellige måder. 

Selv om der er masser af østers i danske farvande, spiser danskerne ikke særlig mange af dem. Det håber festivalens arrangører at ændre på, og det skulle gerne afstedkomme nye arbejdspladser i Sønderjylland. Først og fremmest til folk, der skal indsamle de mange østers, ligesom man også håber på arbejdspladser i turisterhvervet – blandt andet som guider på østersture.