Kanonsalut på Historiecenter Dybbøl Banke

1864 - et skæbneår i Danmarks historie

1864 er året, hvor Danmark mister Sønderjylland til Preusserne og indtil Genforeningen i 1920, forbliver Sønderborg-området på tyske hænder.

Krig er både skræmmende og fascinerende

- og krigen i 1864 er bestemt ingen undtagelse.

Senest har DR's dramaserie ”1864” med sine 8 afsnit sat fokus på denne skæbnesvangre del af Danmarkshistorien. Men også forfatteren og journalisten Tom Buk-Swienty har skabt fornyet interesse for emnet med sine anmelderroste bøger 'Slagtebænk Dybbøl' og 'Dommedag Als'. Bøgerne tager på fremragende vis læseren med på en rejse tilbage til det skæbnesvangre år, hvor vi mistede Sønderjylland og Danmark blev forvandlet til en lilleput stat.

Rejsen bliver dog først komplet, når man står på Dybbøl Banke og ser over mod Broagerland, hvorfra de preussiske granater regnede ned over skanserne, eller når man fra Arnkilsøre en tidlig morgen skuer over Als Sund mod Sottrupskov på Jyllandssiden, hvorfra det endelige angreb blev sat ind. Historien er der stadig, og lukker man øjnene, kan man fornemme lydene, lugtene og frygten.

Hvordan det i det hele tage kom til en krig kan du læse mere om på 1864.dk. Vil man opleve hele historien skal man starte syd for grænsen ved Danevirke. Her stod den danske hær klar til at tage imod de preussiske soldater, da krigen brød ud den 31. januar 1864. Efter de første kampe stod det dog klart, at stillingen ikke kunne holdes, og den 4. februar beslutter General De Meza at trodse ordrene fra København og indlede en tilbagetrækning.

Tilbagetoget fra Danevirke, foregår om natten mellem den 5. og 6. februar 1864. Det tager de 40.000 soldater 14 timer at marchere til Dybbøl. Vinden fra nordvest står dem direkte ind i ansigterne og der er ned til -10 graders frost. Undervejs mister man 10 soldater til kulden, mens 120 bliver taget til fange og 173 deserterer.

Få kilometer fra Schleswig, på det sted, hvor Danevirke gennemskæres af Hærvejen, ligger Danevirke Museet. Museet ligger lige ved det sted, hvor man for nyligt har fundet spor fra den port, der i oldtiden regulerede trafikken på Hærvejen. Museet, der viser Danevirkes historie, er et besøg værd, men husk at medbringe danske kroner eller Euro, da man ikke tager imod betalingskort. 500 meter vest for museet, har danske og tyske ingeniørtropper genetableret Skanse 14 efter gamle tegninger og fotos.

Kommer man fra Gråsten ligger Dybbøl Banke som et naturligt højdedrag på vejen ind mod Sønderborg. Fra skanserne er der en fantastisk udsigt over hele området, og man kan både se den nordlige del af landområdet, Alssund og Flensborg Fjord.

Et besøg på Historiecenter Dybbøl Banke giver den bedste formidling af krigen i 1864 og er en oplevelse for både børn og voksne. Ønsker man at gå rundt på skanserne på egen hånd, fås et detaljeret oversigtskort på turistbureauet.

I ly af mørket, natten til den 29. juni, satte de første preussiske soldater sig i både og begav sig ud på sundet mod Als. Danskerne opdagede alt for sent, at angrebet var i gang og nåede ikke at reagere inden området var oversvømmet med preussiske soldater.

1864 camphausen crossing to Alsen

29. juni 1864 stormer Preusserne øen Als.Foto:Deutsches Historisches Museum Berlin

Følger man Nydamstien kan man stadig finde slisker og fordybninger i jorden, hvor robådene blev sat i vandet samt udgravninger til preussiske kanonstillinger. Hent folderen med ruten på turistbureauet.

Under eventen 1864-dage lægges der vægt på formidlingen af stormen på Dybbøl Banke. Den 18. april er i dag en international mindedag, hvor der under en fællesceremoni fra Dansk/Tysk side lægges kranse ved fællesgravene på Dybbøl Banke og rundt om i landskabet på Sundeved-siden og på Kær Halvø, lægges der kranse ved de mange gravkors.

Har du lyst til at få mere information og opleve de historiske seværdigheder i Sønderborg, som har tilknytning til 1864, så tag med på den faste sommerrundvisning, "En by i ruiner" om emnet.

Med storyhunten, "På vej til slagmarken" følger du soldaten Eskild og hans regiment op til Dybbøl Banke den 18. april 1864.

Tabet bliver nok særlig mærkbart under 1. Verdenskrig (1914-18), for godt nok er Danmark neutral og deltager ikke, men mænd i Sønderjylland bliver indkaldt i den tyske hær og sendt til fronten.

Flere tips omkring 1864

Bliv klogere på krigen i 1864 under et besøg hos Historiecenter Dybbøl Banke.
Lær mere om dens konsekvenser for Danmark og Sønderjylland på Museum Sønderjylland på Sønderborg Slot, hvor du frem til 26. oktober 2025 kan se udstillingen "Sønderjyderne og den store Krig"