Gå til indhold

Årø - den lille ø med de mange fugle

Foto: Wikicommons RokerHRO

Nogle har måske hørt om den, og enkelte har ligefrem besøgt den. Men for langt de fleste danskere vil navnet Årø næppe vække nogen genkendelse. Og det er synd og skam, for den lille ø i Lillebælt er bestemt værd at besøge.

Årø ligger syd for udmundingen af Haderslev Fjord og måler godt tre gange to km, og på det areal finder du masser af smuk natur og et rigt dyreliv. Især fugleinteresserede har meget at se –primært når de går på opdagelse i Årø Kalv. Det er et vildtreservat, der stikker ud fra øens østlige side som en lang landtange. Reservatet er dog lukket i ynglesæsonen, der går fra den 1. marts til den 15. juli.

Årø rummer også en række menneskeskabte seværdigheder. Et godt eksempel er Brummers Gaard, som er en fredet gård, der stammer tilbage fra 1866. Gårdens tidligere hestestald er i dag indrettet til café og gårdbutik, hvor du kan købe en lang række kulinariske specialiteter, som er enten hjemmelavede eller fra andre producenter på øen eller i nabolaget. Blandt specialiteterne er blandt andet honning, sennep, øl, salt og tangmarmelade.

Foto:Ulrik Pedersen - Tøndermarsk Initiativet

Et andet interessant tilbud er Årø Vingård, hvor der produceres omkring 20.000 flasker vin om året. Stort set al vinen sælges lokalt på vingården, hvor man har omkring 20.000 besøgende i sommerhalvåret.

Du kommer til Årø ved at benytte færgen, der sejler dertil fra byen Årøsund på det jyske fastland. Færgen sejler en gang i timen fra hver side fra tidlig morgen til sen aften.

Årø er med i ø-passet, som er en præsentation af 38 danske øer. Ideen med hæftet er at få flere turister til at besøge de mange mindre danske øer. I mange tilfælde vil de kunne læse om øer, som de ikke anede eksisterede. Øens officielle navn er Årø, men hovedparten af de lokale benytter dog ”Aarø” med dobbelt-a.

Meget mere Sønderjylland...

Sort Sol i Sønderjylland
Top 10: Sønderjyske naturoplevelser
Skelet af kaskelothval på Nationalmuseets Kommandørgård på Rømø
Top 10: Historiske oplevelser i Sønderjylland

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2023
Danish