Gæster skåler ved Aarøs Perle på havnen på Årø

Artikel: Ø-boer Svend Aage fortæller

Foto: Østerskovhus

Lidt ude i Lillebælt og efter kun en sejltur på 7 til 8 minutter fra Årøsund med færgen Aarø, kommer du over til en ø, som byder på alt hvad man kan ønske sig. En ø som har det hele.

Selvfølgelig er der forskel på at besøge Aarø en varm sommerdag, hvor øen er besøgt af rigtig mange turister og en dag udenfor for højsæsonen, hvor man klart fornemmer naturen og roen. Som fastboende på Aarø nyder vi begge dele!

Der er normalt ingen grund til at tage bilen med over til Aarø, for øen er ikke større end at man sagtens kan klare sig med nogle gode gåben. Alternativet er at tage cyklen gratis med over med færgen, eller leje en cykel eller golfbil til at køre rundt med. Godt 10 km. af pilgrimsruten Camino Haderslev Næs går faktisk rundt på øen, med et smut ind forbi vores lille kirke – Julekirken som er opført tilbage, mens Aarø var tysk og den nordligste ø i det tyske kejserrige.

Par cykler på grusvej på Aarø

Foto:James Cripps

Hvad du kan opleve på øen?

Når du står af færgen, møder du som det første den lille og hyggelige lystbådehavn og et havneområde som fortsat viser, at øen før havde mange fiskere. Her finder du også grillrestauranten Aarøs Perle, Café Havnekontoret som byder på et lokalt glas vin og is til de varme sommerdage.

Fortsætter du over broen, når du op til vores lille hyggelige by med sine krogede veje. Byen er fortsat præget af de gamle fiskerhuse og de store gamle gårde. Det er blandt andet Brummers Gård, som er fredet. Her finder du også bulladen, som for en del år siden er flyttet fra Haderslev til Aarø. Overfor ligger Aarøgaard som er et godt spisested. 

Hvor øen tilbage i tiden var præget af landbrug og fiskeri, møder du i dag en aktiv ø på en anden måde. Du kan nu besøge en række virksomheder, som har specialiseret sig i at fremstille ø-specialiteter. Det er Årø Vingård som er startet op i 2004 og i dag laver mange forskellige kvalitetsvine, både røde, hvide og rosevine samt mousserende vine og forskellige likører. Vingården har sit eget destilleri og serverer frokostretter, samt vinsmagninger efter bestilling, og er derfor helt klart et besøg værd.

Når du tager rundt på øen, ser du rigtig mange steder, at der går græsningskvæg. Det er arten Galloway som er af skotsk afstamning og giver nogle rigtig spændende bøffer. Slagtervarer fra disse kvæg sælges som frostvarer fra Årø Vingård.

Aarø Bryg er et relativt nystartet mikrobryggeri på Aarø, som laver rigtig mange spændende og forskellige øl, som typisk er navngivet efter stednavne på Aarø. Bryggeriet har også frokost servering.

Aarø har også sit eget røgeri – Årø Fiskerøgeri som typisk røger ørreder, laks og ål, når der er sæson for det. Desuden sælger de her også gedekød samt andre spændende produkter. Også her er der mulighed for udeservering i sommersæsonen.

Om kort tid åbner så også en ny fiskebutik Aarø fisk. Det er en lokal fisker som her sælger egne produkter som ferskvare. Den ligger lige ved siden af Brummers Gård og rent faktisk der, hvor vi på øen havde vores gamle købmand.

Har du taget børn eller børnebørn med over til Aarø, så er der gode muligheder for at underholde dem. I forbindelse med Aarø skov er der midt på øen en naturlegeplads med et madhus, hvor man kan opholde sig, hvis vejret ikke er alt for godt, men ellers er der her masser af borde og bænke og grillpladser til fri afbenyttelse.

Golfvogn i naturen på Aarø

Foto:Joachim Negwer

Lige ved siden af naturlegepladsen ligger Agger Park Golf. Parkgolfbanen blev indviet i 2015 som den første parkgolfbane i Europa. Banen har ni huller og kan spilles af både børn og voksne. Parkgolf er lidt en blanding af rigtig golf og minigolf, hvor alle spiller med samme slags køller.

Aarø Camping er er rigtig hyggelig campingplads, som sidste forår fik nye ejere, og som virkelig gør sig umage med at lave en spændende og velholdt campingplads. Her har de i en lille købmandsbutik ligesom man her kan få en pizza eller en kop kaffe. Som noget helt nyt og spændende har de lavet en Mini Zoo, hvor de har planer om at have forskellige dyr, som børnene kan få mulighed for at klappe. Indtil videre har de to Alpakaer som tager sig kærligt af de besøgende sammen med deres ejere.

Så har vi et helt særligt naturområde, nemlig naturreservatet Aarø Kalv, som indeholder et fuglereservat, hvorfor det er lukket for besøgende i perioden 1. marts til 15. juli, men kommer du udenfor denne periode, bør du give dig selv muligheden for en særlig oplevelse, ved at vandre på sandtangen der går op langs Aarøs østkyst. Hvis du når op til spidsen af Aarø Kalv er du faktisk i Assens kommune. Aflejringerne af sand på nordspidsen gør at kalven stadig vokser, og da de småholme der ligger lige nord for tilhører Assens kommune, så er det nu også tilfældet med spidsen af Aarø Kalv.

Vi håber at det i år bliver muligt igen at afholde de mange forskellige arrangementer, som årligt trækker ekstra mange besøgende. Se mere på www.aaro.dk.         

Aarø den 4. april 2021

Svend Aage Hansen

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish