Vandrere med hund i Kollund Skov på Gendarmstien

Gendarmstien

Foto: Peter Bjerke

Gendarmstien strækker sig i dag fra den dansk-tyske grænse ved Padborg over Kollund, Gråsten, Broagerland og Vemmingbund, forbi Dybbøl og videre til Sønderborg og Høruphav på Als. Det meste af vejen følger du kysten og går gennem et afvekslende landskab med skove, moser og enge.

Efter stormfloden der ramte bl.a. Sønderjylland den 20. og 21. oktober 2023, er Gendarmstien flere steder ufremkommelig. Find seneste opdateringer på kortet her: Ødelæggelser på Gendarmstien

 

Den 5. maj 2015 blev Gendarmstien certificeret af den europæiske vandreorganisation som ’Leading Quality Trail – Best of Europe’ og er dermed den første europæiske kvalitetsvandrerute i Danmark. Den opfylder kravene til afvekslende landskab, naturattraktioner, udsigter, kulturhistorie, seværdigheder og infrastruktur, sti-underlag og afmærkning. Gendarmstien indgår i Fjernvandrevej E1 fra Rønsdam til Kruså og i Fjernvandrevej E6 (etape 16 ff) fra Høruphav til Kruså.

Par vandrer på Gendarmstien med udsigt over Flensburg Fjord
Foto: Sarahinthegreen
Kvinde vandrer på Gendarmstien blandt mælkebøtter
© Destination SønderjyllandFoto: Sarahinthegreen

Book vandreophold på Gendarmstien

Miniophold på Gendarmstien fra Alsik Hotel & Spa
Vandring mellem marker med mælkebøtter på Gendarmstien
Miniophold på Gendarmstien fra Hotel Sønderborg Strand
Kvinde vandrer på Gendarmstien blandt mælkebøtter
Gendarmstien fra Slotsbyen Gråsten
Graasten Slotshave
En uge på Gendarmstien
Efterår på Gendarmstien ved Flensborg Fjord
Oplev Gendarmstien med hund
Hund på sten langs østkysten
Vandreguidebog til Gendarmstien
Gendarmstien guidebog - ny

Når du følger Gendarmstien, er det ikke svært at forestille sig, hvordan grænsegendarmerne holdt både øjne og ører åbne, når de til fods gik deres faste ruter langs de stejle skrænter, gennem de hemmelighedsfulde skove og ad de flade strande. Deres opgave var nemlig at holde udkig efter smuglere, som forsøgte at bringe varer ind i eller ud af landet uden at betale den told, der gennem århundreder var en af Danmarks vigtigste indtægtskilder.

Oplevelser undervejs på Gendarmstien

En vandreferie kan indeholde meget andet end blot de skønne naturoplevelser undervejs og vandreturen i sig selv. Langs Gendarmstien er der et væld af historiske og kulturelle oplevelser, der indbyder til, at du gør et stop undervejs. Du vandrer jo faktisk midt i den sønderjyske historie, da stien jo primært følger samme stier, som dem gendarmerne gik på, når de patruljerede ved grænsen efter Genforeningen i 1920.

Overvej for eksempel at tage en ekstra overnatning undervejs, eller hvad med at forlænge ferien med en ekstra overnatning i eksempelvis Sønderborg efter du har vandret på Gendarmstien. Området indbyder i hvert fald til pauser og oplevelser undervejs og i forlængelse af vandreturen.

Herunder har vi samlet nogle af vores yndlingssteder og -aktiviteter. Finder du ikke lige noget, der falder i din smag, kan du tage et kig på Oplevelser i Sønderjylland, hvor du finder mange flere forslag.

Grænsegendarmeriet blev dannet i 1839 for at beskytte toldvæsnets embedsmænd ved hertugdømmernes grænse langs floden Elben. Efter nederlaget i 1864 flyttede den danske grænse sig mod nord til Kongeåen - og i 1866 flyttede gendarmeriet med. Ved Genforeningen i 1920 rykkede grænsegendarmerne igen sydpå og patruljerede langs den nuværende grænse fra Vadehavet mod vest til Als’ sydspids mod øst.


I 1958 overgik grænsekontrollen til politiet, og gendarmkorpset var historie efter mere end 100 års virke.

Meget mere Sønderjylland...

Familie vandrer på Marskstien med klapvogn
Marskstien
Vildt i Brandsbøl Skov i Naturpark Nordals
Alsstien
Skiltehenvisning på Camino Haderslev Næs
Camino Haderslev Næs
Gejlå kampestensbro på Hærvejen
Hærvejen

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish