Wegner udstilling i Vandtårnet i Tønder

Møbelklassikere

Foto: Museum Sønderjylland

Når du nærmer dig Tønder, kan du på god afstand se et rundt tårn rage op over byens øvrige bygninger. Det er byens gamle vandtårn, men i dag er det ikke længere frisk drikkevand, som fylder tårnet. Det er derimod dansk møbeldesign i højeste internationale klasse.

Hans J. Wegner har doneret stolene til museet, og han kaldte dem for sine ”36 bedste stole” blandt de over 500 forskellige stole, som han skabte gennem sin lange karriere.

De 36 værker af Wegner udgør nu en permanent udstilling i det tidligere vandtårn, som er en del af Kulturhistorie Tønder, der igen er en del af Museum Sønderjylland.

Når Hans J. Wegner donerede stoleudvalget til Tønder, skyldtes det, at han blev født og voksede op i Tønder, inden han som 20-årig flyttede til København. På sine ældre dage ønskede han at give noget tilbage til den by, som havde fostret hans talent og givet ham hans snedkeruddannelse.

Hans J. Wegner

Foto:Museum Sønderjylland

Wegner døde 92 år gammel i 2007, og forinden havde han slået sit navn fast som en af verdens førende møbelarkitekter. Han anses som en af pionererne og grundlæggerne af den danske modernisme inden for møbeldesign. Han var en drivende kraft i det koncept, der blev kendt som ”Danish Modern”, og som var med til at ændre folks måde at betragte møbler på i 1950’erne og 1960’erne.

Rent teknisk var Wegner i sine stole kendt for sin store forståelse for træ og for at forene perfekt udførte samlinger med udsøgte former. Derfor fik han også tilnavnet ”stolens mester”.

Blandt Wegners kendteste værker er Den runde stol, Kina-stolen, Y-stolen og Påfuglestolen. Den runde stol blev berømt, da den blev benyttet under en TV-debat i USA i 1960 mellem J. F. Kennedy og Richard Nixon, og den var med til at sætte dansk møbeldesign på verdenskortet.

Ud over at kunne nyde Wegners mest berømte stole har du fra toppen af det gamle vandtårn også en forrygende udsigt over Tønder by og Tøndermarsken.

Meget mere Sønderjylland...

Sort Sol med orange himmel bagved
Top 10: Sønderjyske naturoplevelser
Familie ved en kanon på Historiecenter Dybbøl Banke
Top 10: Historiske oplevelser i Sønderjylland
Ringriderdyst i Sønderborg
Ringridning er en fest!
Musik og publikum til Tønder Festival
Tønder Festival

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish