VisitSønderjylland
100 års udstilling på Sønderborg Slot - mindretalsleder Heinrich Schultz' kuffert

Sønderborg Slot: 100 år med Danmark

Besøg Sønderborg Slots udstilling om Sønderjyllands historie de sidste 100 år.

I fem rum på omkring 450 m2 tager udstillingen gæsten gennem hundrede års dramatisk grænselandshistorie, hvor der er også plads til både industri og ringridning.

Læs meget mere om udstillingen herunder. Ud over denne udstilling er der på Sønderborg Slot også en udstilling om tiden frem mod Genforeningen. Her kan du lære mere om Afstemningen i både zone 1 og zone 2 og se en lang række af de valgplakater, der blev brugt til at påvirke folks beslutning om hvor krydset skulle sættes.

I det første rum om Mellemkrigstiden 1920-39 bliver man taget imod af det officielle Danmark, som rykkede til Sønderjylland efter genforeningen. Perioden handler om tilpasning til Danmark, men også særlige hensyn til mindretallet. Der fulgte en bevæget tid, hvor både danske og tyske nazister udfordrede det danske styre i Sønderjylland.

100 års udstilling på Sønderborg Slot - officielle uniformer

Mørkere tider lurer, og rundt om hjørnet i næste rum rammer man 2. Verdenskrig og besættelsen, hvor en omhyggeligt rekonstrueret Nimbus-motorcykel med Madsenmaskinkanon sigter lige imod dig. I rummet er der et vejskilt med skudhuller fra 9. april og en dør gennemhullet af gestapos maskinpistoler, men også en flaske med kaffebønder, der er gemt fra dagen, hvor tyskerne besatte Danmark til dagen, hvor Danmark atter blev fri igen.

100 års udstilling på Sønderborg Slot - Nimbus motorcykel med maskingevær

Hverdagen begynder igen i rummet om Efterkrigstiden med industri, grænsekontrol og grænsehandel, om toldere og smuglere, men også om kulturimpulser hen over grænsen.
Spørgsmålet om dansk og tysk kom til at fylde mindre, men lurede alligevel. Var det et problem, at sønderjyderne så tysk TV? Er vi klar til tosprogede vejskilte?
Det sidste rum ”Det særligt Sønderjyske” handler i stedet om det, der samler. Her oplever du MOJN som led i turistkampagner, kunstnere, som har sunget på sønderjysk og både ringridning og det sønderjyske kaffebord – som du selvfølgelig er inviteret til.
I spillet ”taj en kach” indbydes du til sønderjysk kaffebord. Det gælder om at tage kagerne i den rigtige rækkefølge, og du får hjælp – på sønderjysk. Hjælpen er indtalt af Katja Stoch, kendt fra Den store bagedyst.

Meget mere Sønderjylland...

Top 10: Historiske oplevelser i Sønderjylland
Frøslev Lejren
Genforeningen 1920 - 2020
Genforeningen2020
Ringridning er en fest!
Ringridning
Historiecenter Dybbøl Banke
Historiecenter Dybbøl Banke
1. Verdenskrig i Sønderjylland
Sønderjyske soldater i skyttegraven under 1. Verdenskrig - måske Verdun
Guidede ture
Guidet tur ved Gråsten Slot