VisitSønderjylland
Ringridning

Ringridning er en fest!

Koncentrationen lyser ud af den ældre mand, mens han på sin hest rider fremad med lansen i hånden. Foran ham hænger en ring, og med lige dele erfaring og akkuratesse lykkes det manden at ramme spidsen af lansen gennem ringen.

Vi befinder os til ringridning i byen Sønderborg på Als. Ringridning er et af Sønderjyllands varemærker, og hver sommer er der en række ringriderfester på egnen.

Ringridning stammer helt tilbage fra middelalderen, hvor man udskiftede kampene på liv og død mellem to mænd med lanser med denne mere fredelige træningsform. Herhjemme var kong Christian IV meget begejstret for ringridning i konkurrenceform. I dag konkurrerer deltagerne i ringridning om at være bedst til at galoppere ned ad en bane med en lanse i hånden for derefter at støde spidsen af lansen gennem en lille ring, der bliver gradvist mindre, som konkurrencen skrider frem.

Ringridning er ganske populært i især den østlige del af Sønderjylland, hvor mange byer har hvert sit arrangement. Det har ofte karakter af en byfest, hvor man dyster om dagen og forlyster sig i ølteltet om aftenen. Til festerne er de såkaldte ringriderpølser meget populære, og egnens slagtere konkurrerer om at fremstille de bedste af slagsen.

En af de største ringriderfester finder hvert år sted i Sønderborg i juli måned. Udover selve konkurrencerne er der forskellige former for underholdning. Mest imponerende er det store optog gennem byens gader, hvor henved 500 heste og ryttere deltager.

Ringridning i Aabenraa

Historisk ringridning

På den historiske ringriderbane foran Sønderborg Slot er der i højsommeren desuden en halv times opvisning i ringridning hver tirsdag kl. 17.00, som det er gratis at overvære.

Besøger du Als uden for ringridersæsonen, kan du få et indblik i løjerne på Sønderborgs ringridermuseum, der ligger i et af byens ældste huse. 

Meget mere Sønderjylland...

Møbelklassikere
Møbelklassikere
Tønder Festival
Tønder Festival
Rock i Mølleparken
Kultur i Syd
Top 10: Sønderjyske naturoplevelser
Naturcenter Tønnisgaard
Top 10: Historiske oplevelser i Sønderjylland
Frøslev Lejren