Luftfoto af Brundlund Slot

Franciska Clausen

Foto: VisitAabenraa

Sønderjysk pioner var forud for den danske kunstscene.

Franciska Clausen søgte inspiration i Paris og Berlin og vendte hjem med en abstrakt og avantgarde stil, som var ny for den danske kunstverden. I 2024 markeres hendes fødselsdag i stor stil i Aabenraa.

Hun studerede hos datidens største internationale kunstnere og udviklede en banebrydende stil, som var ny i et dansk perspektiv. Så ny at kunstscenen i Danmark nærmest ikke ville vide af hende, da hun vendte hjem til København og siden fødebyen Aabenraa. »Franciska Clausen var en slags kunstnerisk opdagelsesrejsende, der søgte ud og opdagede noget, som hun måske ikke helt var klar over betydningen af, da hun efterfølgende vendte hjem til Danmark. Det, hun havde lært i Paris, Berlin og München var i hvert fald svært at overføre til den danske kunstscene, fordi det var så nyt og avantgarde,« fortæller Sally Schlosser Schmidt, museumsinspektør på Museum Sønderjylland.

Udsnit af "Udkast til en abstrakt komposition, 1927-31" Franciska Clausen
© Franciska ClausenFoto: Fonden af Franciska Clausen
Franciska Clausen logo
Foto: Aabenraa Kommune

Drømmen blev opfyldt til slut

Historien om en af Danmarkshistoriens største billedkunstnere er dog mere nuanceret end som så, understreger museumsdirektøren. For selv om Franciska Clausen ikke umiddelbart blev anerkendt for sin kunst i Danmark, var hun det i stor stil i udlandet – ligesom hun herhjemme nåede at male et portræt af dronningen og slutteligt fik sine værker udstillet på Statens Museum for Kunst i København.

»Fem dage inden hendes død i 1986 gav Statens Museum for Kunst tilsagn om at overtage en del af Franciska Clausens værker, hvilket var hendes helt store drøm. Billederne hænger der stadig – men langt den største samling er deponeret hos Museum Sønderjylland, og det er de værker, vi bruger til at lave en ret omfattende udstilling i hele 2024,« fortæller Sally Schlosser Schmidt.

I anledningen af Franciska Clausens 125-års fødselsdag den 7. januar 2024 præsenterer Museum Sønderjylland og Kunstmuseet Brundlund Slot i Aabenraa således en stor udstilling af billedkunstnerens værker. Markeringen kommer ligeledes til at omfatte en række børneaktiviteter, hvor de mindste får mulighed for at lege med former, portrætter og lys.

Meget mere Sønderjylland...

Hans Wegner stole i Vandtårnet i Tønder
Museum Sønderjylland
Brundlund Slot set fra søen
Kunstmuseet på Brundlund Slot
Familie ved en kanon på Historiecenter Dybbøl Banke
Top 10: Historiske oplevelser i Sønderjylland
Sort Sol med orange himmel bagved
Top 10: Sønderjyske naturoplevelser

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish