Klassisk Sønderjysk Kaffebord serveret på gammelt service

Sønderjysk Kaffebord

Foto: Inge Adriansen

Imponerende ser kagerne ud, som de står linet op på det lange bord. Her er alt fra roulader over kringler og sandkager til lagkager, småkager og tærter. I sandhed et overdådigt traktement!

Køb billetter til Sønderjysk Kaffebord

Gram Slot
Sønderjysk Kaffebord på Havnbjerg Mølle
Hohenwarte, Højer
Den Gamle Kro, Gråsten
Lagkager til Sønderjysk Kaffebord
Klægager
Brødtorte fra Sønderjysk Kaffebord på Klægager

Velkommen til det sønderjyske kaffebord, der har udviklet sig til noget af en institution i landsdelen. At kalde det et kaffebord er måske lidt misvisende, for det er i langt højere grad kagerne end kaffen, der stjæler billedet.

Hvad de færreste ved er, at der bag det lækre bagværk gemmer sig en mere alvorlig historie, der har rødder i den danske nationalitetskamp i Sønderjylland.

Efter krigen i 1864 kom Sønderjylland under tysk styre, hvilket mange dansksindede sønderjyder ikke var tilfredse med. De mødtes derfor i forsamlingshuse for at holde møder og synge danske sange, selv om sidstnævnte officielt var forbudt.

Lagkage med jordbær fra Sønderjysk Kaffebord
Foto: Destination Sønderjylland
Sønderjysk Kaffebord på Gram Slot
Foto: VisitHaderslev

Men de tyske myndigheder ville ikke give spiritusbevilling til forsamlingshusene, så det var ikke muligt at afslutte møderne med den traditionelle kaffepunch. I stedet begyndte danskerne at mødes til kaffebord. Det krævede ingen spiritusbevilling, og tyskerne kunne ikke forhindre dansksindede taler og sange hen over det veldækkede kagebord.

Da intet forsamlingshus havde kapacitet til at lave kager til så mange mennesker, tog en del af deltagerne selv en kage med. Herfra er traditionen med de mange forskellige slags kager opstået. Der opstod hurtigt kappestrid mellem husmødrene om at medbringe den mest velsmagende kage, og derfor har det sønderjyske kaffebord altid været præget af høj kvalitet.

Vil du lære mere om historien bag det sønderjyske kaffebord? Så klik her, hvor vi har samlet yderligere informationer. Eller lyt til podcast afsnittet om Sønderjysk Kaffebord herunder eller der hvor du normalt lytter til podcasts.

Bord med kringle, lagkage og småkager til Sønderjysk Kagefestival
Foto: Ulrik Pedersen
Lagkage og kaffe til Sønderjysk Kagefestival i Tønder
Foto: Ulrik Pedersen

Sønderjysk Kagefestival

Vidste du, at Sønderjysk Kaffebord har været inspirationen bag Danmarks sødeste festival? Siden 2021 er der hvert forår blevet afholdt Sønderjysk Kagefestival i Tønder. Under festivalen vil du finde et væld af aktiviteter: du kan lære meget mere om historien bag det sønderjyske kaffebord, se med når dommerpanelet skal afgøre Danmarksmesterskabet i Lagkage, deltage i konkurrencer, nyde lidt god musik og smag selvfølgelig på en masse lækre kager fra dygtige bagere og konditorer fra hele Sønderjylland. Sæt X i kalenderen til næste års Sønderjysk Kagefestival der afholdes den 26. april 2025, vi ser frem til at vi ses igen til næste år.

Lagkager til Sønderjysk Kaffebord

Opskrifter til sønderjysk kaffebord

Foto: Destination Sønderjylland

Meget mere Sønderjylland...

Forskellige spegepølser fra Als Pølser
Sønderjyske Slagtertraditioner
Får på diget i Tøndermarsken
Velsmagende Vadehav
Cyklister ved fugleudkigspost på Årø
Sønderjyske highlights
Lagkage og kaffe til Sønderjysk Kagefestival i Tønder
Det unikke Sønderjylland
Sort Sol med orange himmel bagved
Top 10: Sønderjyske naturoplevelser
Familie ved en kanon på Historiecenter Dybbøl Banke
Top 10: Historiske oplevelser i Sønderjylland

Kampagnen er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Dansk Erhvervsfremmestyrelse

 

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish