Den gamle bydel i Haderslev

Haderslev Hist. Handelsby

Foto: VisitHaderslev

Få fortællingen om den gamle bydel, Haderslev Domkirke, Torvet og det historiske Hansborg Slot.

Besøger du Haderslev, så besøger du også en gammel historisk handelsby.Haderslev Historiske Handelsby rummer mange spændende fortællinger om fortid og nutid. De unikke placeringer ned gennem bymidten, hvor handel, restaurationer, kultur og historie er forenet side om side, gør Haderslev til en levende by, hvor hvert gadehjørne gemmer på fortællinger. Den historiske bydel og Domkirken og Torvet i centrum er – på trods af voldsomme brande i 1627 og 1759 velbevaret og rummer huse fra 1500-tallet.

Oplev Haderslev med vores guide selv tur

Download din guide selv tur og opdag den historiske handelsby på egen hånd, i dit eget tempo. Du kan se den online og downloade den ved at klikke her

Tre vandcykler ved springvandet i Haderslev Dam

Haderslev guide selv tur

Foto: VisitHaderslev

Haderslev som ferieby

Mærk historiens vingesus i den 700 år gamle købstad. Tag med på en guidet tur i den gamle bydel og besøg Domkirken. Tag forbi museerne og lad dig fordybe. Gå ad de snørklede brostensbelagte gader. Tag et kig ind i butikkerne og nyd en god frokost på Torvet, med en øl fra det lokale bryggeri. Besøg havnepromenaden, hvor du finder mange arkitektoniske oplevelser. Oplev en af Skandinaviens største og mest alsidige skateparks - StreetDome. Tag klatreselerne på! Prøv kræfter med den 30m høje klatrevæg, som er udsmykket med et af Danmarks største vægmalerier "Havudsigt" lavet af den internationale kunstner Victor Ash. Slut dagen af i den grønne oase - Damparken. Spis en is og tag på en smuk tur med Dambåden Dorothea. 

Haderslev Domkirke

Et must see når man besøger Haderslev er den imponerende Domkirke. Kirken rummer nogle af Nordens højeste kirkehvælvinger og en af Danmarks største kirkeorgel. I gangen under koret i en glasmontre finder du 4 messehagler og 4 antenpendier til domkirkens alter, som er designet af Dronning Margrethe. I gangen til venstre for koret kan du se Danmarks ældst bevarede danskbyggede orgel. Vidste du f.eks. at der på loftet er 4 gigantiske kirkeklokker, som hører til blandt de 44 klokker der i anledningen af genforeningen i 1920 blev specialstøbt og givet til de kirker i Sønderjylland, hvis klokker var blevet smeltet om til tyske kanoner under 1. Verdenskrig.    

Torvet & Den gamle bydel

Gå ad de brostensbelagte gader rundt i et af landets ældste bymidter. Se de gamle huse og de mange arkitektoniske detaljer i den gamle bydel. Måske du også kan finde den 400år gamle, grønne trædør? På Torvet skal du lade blikket vandre hele vejen rundt. Pladsen har eksisteret siden byen blev grundlagt i 1100-tallet og gemmer på mange flotte detaljer. De 2 bindingsværkshuse nr. 4 og 5 er tæt på deres oprindelige udseende.  

Gravene

I dag er Gravene den plads som bruges mest til bytorv i Haderslev. Året rundt er der løbende mange arrangementer på pladsen, gerne i forbindelse med andre events i byen. Hver tirsdag og fredag formiddag er der marked på Gravene, hvor mange lokale kommer for at gøre deres indkøb. Pladsen hedder Gravene fordi der blev udgravet en kanal fra dammen og hele vejen langs den vej, der i dag er kendt som Gravene. Gravene fungerede dengang, som en del af et større forsvarsværk omkring gamle Haderslev by og Haderslevhus, som var byens borg før Hansborg blev bygget. I midten af 1800-tallet blev graven drænet, planeret og senere brolagt. 

Damparken

Midt i Haderslev ligger byparken. Gå en tur rundt om Inderdammen. Der er bænke undervejs, hvor du kan nyde den flotte udsigt til Haderslev Domkirke og den store yderdam. I parken er der smukke blomsterbede, en rosenhave, en krydderurtehave, legeplads, spændende skulpturer og mindesmærker. Drik en kop kaffe på terrassen ved Hotel Norden eller spis en is i Damkiosken. Har du mod på det, kan du tage familien med ud i vandcyklerne. Du kan leje vandcykler ved Damkiosken. Se solnedgangen fra dambåden, når den lydløst bevæger sig ud under broerne og videre ud i yderdammen. 

Havnepromenaden

Fra det 200år gamle ridehus på sejlstensgyde kan man gå ned mod havnen og ud mod byens skønne havnepromenade. Se kontrasten til den gamle bydel, tag en pause undervejs evt. med en is eller kop kaffe. Ved honnørkajen møder du StreetDome, en af Skandinaviens største og mest alsidige skateparks. Her er streetsporten samlet med faciliteter, der både udfordrer og tiltrækker eliten, men også giver alle andre mulighed for at prøve kræfter med de mange forskellige aktiviteter. Anlægget består af et stort udendørsområde, et indendørsområde overdækket af en kuppel og en silo, der er omdannet til Danmarks højeste klatrevæg på ca. 30 meter. StreetDome danner de ideelle rammer for streetsportsentusiaster med hang til skateboard, løbehjul, rulleskøjter, BMX-cykel, klatring, bouldering og parkour. Bevæger du dig længere ned af honnørkajen kommer du forbi Haderslev Rådhus. Gør et stop ved strandbaren Kulkajen, her kan du slænge dig i det indbydende loungeområde og købe en kølig drink i baren. Melder sulten sig imens du bevæger dig rundt på havnepromenaden, skal du gå ind i Saltlageret Streetfood & Events. Her kan du slå dig ned og hygge dig med familien og vennerne. Oplev mad fra de forskellige madboder, som serverer noget for enhver smag. 

Lille båd ved en af broerne i Haderslev Dampark
Foto: Kaare Lytsen
Foto: VisitHaderslev

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish