13. december: Besøg ved Andholm Batteri

13. december: Bunkers fra Fortiden

Foto: Destination Sønderjylland

Mens morgendisen stadig hvilede over landskabet, begyndte Kedde sin cykeltur fra Aabenraa mod Haderslev. Vejen havde bragt ham mange skjulte skatte og små eventyr, og han glædede sig til, hvad dagen ville bringe.

Det var en smuk morgen, og solens første stråler begyndte at bryde igennem. Men midt i det idylliske landskab fik Kedde øje på noget, der virkede ude af sted: Gamle, grafitgrå betonkonstruktioner, halvt begravet i jorden, dukkede op mellem træerne.

Kedde havde hørt om Sikringsstilling Nord - et omfattende system af forsvarspositioner og bunkers bygget af tyskerne under 1. Verdenskrig for at beskytte den sydlige grænse mod mulige angreb fra nord. Han besluttede sig for at stoppe op og udforske nærmere.

Hver bunker fortalte en historie. De kolde, fugtige vægge og det svage ekko af hans skridt mindede ham om den tid, hvor Europa var splittet af krig. Her, midt i fredelige Sønderjylland, var der en tid, hvor soldater havde opholdt sig, forberedt på kamp og uvidende om, hvad fremtiden ville bringe. De fleste bunkers blev sprængt efter Genforeningen i 1920, men enkelte bunkers var intakte. En af dem er Andholm Batteri, som Kedde besluttede sig for at udforske.
 

13. december: Kedde læser om Sikringsstilling Nord
Foto: Destination Sønderjylland
13. december: Kedde på vej til Andholm Batteri
Foto: Destination Sønderjylland

Undervejs blev Kedde mere og mere fascineret af, hvordan naturen havde taget tilbage, hvad der engang var blevet bygget til krig. Mosset havde dækket betonvæggene, træer havde vokset sig op mellem de sprængte betonstykker, og fuglesang fyldte luften. Krigen havde efterladt ar, men naturen havde fundet sin egen måde at heale på.

Efter at have udforsket dele af bunkersystemet satte Kedde sig ned på en bænk tæt på Andholm Batteri og reflekterede over den kontrast, han havde oplevet. Disse stille vidner til en turbulent tid var nu blevet til historiske landemærker, som mindede folk om vigtigheden af fred og samarbejde.

Efter en stund på bænken fortsatte Kedde sin rejse mod Haderslev, men med et fornyet perspektiv. Han forstod nu dybden af historien i dette smukke landskab og den arv, som det bærer med sig.

Mens han trillede videre, havde han en dyb følelse af taknemmelighed for de fredelige tider, han nu levede i, og for alle de eventyr, Sønderjylland havde at byde på.

13. december: Kedde i Andholm Batteri
Foto: Destination Sønderjylland
13. december: Kedde ved Andholm Batteri
Foto: Destination Sønderjylland

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish