Begejstret dreng på museet ved Gram Lergrav

Tag på fossiljagt i Gram

Foto: Museum Sønderjylland

I Gram Lergrav kan du grave efter rester af knogler fra havdyr, der levede her for 10 mio. år siden.
 

Har du altid drømt om at lege palæontolog for en dag og se, om du kunne være heldig at udgrave et værdifuldt gammelt fund?

Så har du chancen i Gram Lergrav, der ligger cirka en km nord for Gram by. Frem til 1988 udgravede man her ler, der blev brugt til produktion af mursten og drænrør.

Da produktionen stoppede, var der et stort hul i jorden tilbage, som var ganske interessant for palæontologer. Det skyldes, at leret i hullet er gammel havbund, som blev aflejret for 10 mio. år siden. Det er derfor et vindue tilbage til fortiden, hvor man kan finde fossiler af dyr, der førhen levede i havet.

Det ganske særlige ved Gram Lergrav er, at udgravningen ikke er forbeholdt professionelle. Besøgende gæster kan også få lov til at deltage i udgravningen, og det er her, at du har mulighed for at lege fossiljæger. Gæster kan låne værktøj og gummistøvler, og om sommeren er der en guide tilstede i graven, som kan hjælpe de nysgerrige på vej. Du kan ovenikøbet selv beholde almindelige fossiler, hvis du er heldig at finde nogle. Det kan typisk være snegle og andre bunddyr. Udgraver du derimod et sjældent fund, skal det tilstødende museum (Gram Lergrav – Palæontologi) – have det til forskning.

På museet kan du se de vigtigste fossilfund, som er gjort i lergraven. Det er fossiler af blandt andet hajer, sæler og havfugle. Det mest opsigtsvækkende er dog fossilerne af hvaler.

Det største fund i de seneste 12 år blev gjort i 2019, da man fandt resterne af en mellemstor ryghvirvel fra en hval. Senere dukkede flere knoglestumper op, og fundet tyder på at være et af de største fund af hvalfossiler i Danmark i nyere tid. Dette fund er endnu under konservering og derfor ikke udstillet på museet.
 

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish