Gå til indhold
Solæg

Solæg

Foto: Destination Sønderjylland

Solæg er en klassiker på et sønderjysk påskebord, men tidligere kunne man også finde specialiteten stående på disken i mange værtshuse. I begge sammenhænge bliver solæg ofte skyllet ned med øl og snaps.

Navnet solæg er afledt af det tyske Solei - Sole = saltlage, Ei = æg.

I videoen herunder finder du både en opskrift samt info om tilberedning. Nederst på siden finder du også opskriften på skrift, hvis du foretrækker det fremfor video.

Vil du gerne smage solæg, men har du ikke lige mod på selv at kaste dig ud i at tilberede dem? Under videoen finder du en række sønderjyske restauranter, hvor solæg er på menukortet. Velbekomme!

Ingredienser:

Hønseæg (medium størrelse – det skal passe med en mundfuld)
Groft salt (150 gram pr. liter lagevand)

NB. Et frisklagt æg er ikke nemt at pille, så planlæg lidt forud og køb æggene i god tid før kogning og køb nogle ekstra i fald at nogen går for meget i stykker under kogning.

Ønskes ægget farvet skal der til lagen bruges:
Orange/brun: Løgskaller (de tørre brune yderskaller), kombineres evt. med løgsuppe på dagen for tilberedningen – hvis man ikke har gemt skallerne inden.

Blå: 500 gram snittet rødkål pr. 1 liter lagevand

Pink: 800 gram skrubbede rødbeder pr. 1 liter lagevand (tilsæt 1 dl. friskpresset citronsaft efter sining)

Tilberedning:

Det er en udbredt misforståelse blandt ikke Sønderjyder, at solæg er kogt i saltlage!
Begynd med at koge lagen. Gryde med vand sættes i kog og salt opløses i vandet og lagen koges 5 minutter - ved eventuelt tilbehør for farvning koges lagen i ca. ½ time, hvorefter farvetilbehør sies fra og lagen sættes til afkøling.

Æggene får et prik i den butte ende og lægges i en gryde med koldt vand. Gryden bringes i kog og det SKAL koge i 20 minutter inden æggene køles af under koldt vand.

Nu rulles og bankes æggene let, så skallen krakelerer flere steder, for at saltlage og eventuel farvestof bedre kan nå ind i ægget. Ønskes ensfarvede æg pilles skallen helt af. Æggene lægges i saltlagen, der skal være salt nok til at de flyder, og stilles mørkt og køligt i minimum 3 dage, men helst i 7-10 dage – herefter kan man skifte med en frisk farveløs lage, dog med mindre saltindhold.

Æggene kan holde sig i mindst 1 måned, forudsat at man skifter lagen med jævne mellemrum (når den begynder at blive uklar) og opbevarer dem et mørkt og køligt sted.

Siden skal de spises:

Pil ægget, skær det over (og ja, blommen skal se sådan ud;-), vend det på hovedet og tryk let for at få den halve blomme ud.

I hulningen hældes sennep (som også kan reparere lidt, hvis kanten er revnet), olie, eddike og nogle dråber Tabasco - eventuelt lidt friskkværnet hvid peber.

Blommen lægges tilbage med buen opad – man siger skål – spiser det halve æg i en mundfuld og skyller efter med snaps.

God fornøjelse og velbekomme!

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2022
Danish