©  Foto:

Gendarmstien

Europæisk Kvalitetsvandrevej med LQT Best of Europe certifikat. 84 kilometer hvor du kan vandre langs vandet, marker og gennem skove.

Stormfloden den 20. oktober 2023 har medført en del skader på stien og dele af den er spærret på grund af fortsat fare for jordskred - se kort! 

Lidt om Danmarks første LQT vandrevej
Gendarmstien har navn efter de tidligere grænsegendarmer, der i en årrække bevogtede landegrænsen og kontrollerede skibsfarten langs kysten.

Patruljeringen foregik til fods, og hver enkelt gendarm havde et bestemt stykke af grænsen at passe. Nogle steder var der i forvejen stier og veje, som gendarmen kunne benytte på sin rute. Andre steder blev der anlagt nye stier hen over privat jord. På den måde blev Gendarmstien skabt.

Grænsegendarmerne patruljerede langs den nuværende grænse i tiden fra Genforeningen i 1920 og frem til 1958. Herefter overgik opgaven til politiet.

I 2015 blev etaperne fra Padborg til Høruphav certificeret Europæisk Kvalitets Vandrevej som den første i Danmark.

Efteråret 2016 blev stien forlænget fra Høruphav til Skovby, og hele vandrestien opnåede LQT certificering i 2018. 

LQT står for Leading Quality Trail, hvilket er en certificering for, at vandrestien har opfyldt en lang række krav til blandt andet skiltning, naturtyper, kultur og historiske oplevelser med mere - for flere oplysninger følg dette link.

Det er nu muligt at følge stien fra Padborg til Skovby eller omvendt, da den er afmærket i begge retninger - en dejlig naturoplevelse på ca. 84 km.

Planlæg din tur hjemmefra
Besøg Gendarmstiens hjemmeside, hvor du finder mange gode oplysninger, såsom regler for færdsel, overnatningssteder og udbydere af pakker med bagagetransport og meget, meget mere.

På hjemmesidens interaktive kort kan du tilvælge mange angivelser, såsom overnatning, kilometer, toiletter og vandhaner med mere.

Har du brug for et fysisk kort, så kan dette enten bestilles hos samme forhandler for Vandreguidebogen. Forsendelse sker med PostNord og kan tage 8-14 dage. 

Til Gendarmstien findes der også en Vandreguidebog, som kan købes online - følg bookinglink. 

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish