19. december: Kedde drikker gløgg i Julebyen Tønder

19. december: Nissernes By, Tønder

Foto: Destination Sønderjylland

Kedde kunne mærke, at han nærmede sig Tønder allerede flere kilometer før byens skilte kom til syne.

Der var noget i luften - en følelse af juleglæde, af gammel tradition, af forventning. Måske var det de historiske bygninger, de brostensbelagte gader eller bare den generelle stemning, der var så gennemsyret af julens magi.

Når man talte om Tønder i nissekredse, blev det altid sagt, at det var dér, man kunne finde de mest autentiske nisser. Historierne om Tønders nissetraditioner var blevet fortalt fra generation til generation, og Kedde havde længe ønsket at opleve det selv.

Da han cyklede ind i byen, blev han ikke skuffet. Overalt var der små nissefigurer i vinduerne, nissehuer på hustagene og endda nissefodspor på gaderne. Det var som om hele byen havde forvandlet sig til én stor julefortælling. Det var ikke svært at forstå, hvorfor byen blev kaldt Julebyen Tønder.

Hostrups Hotel lå centralt i byen, og Kedde blev mødt af en smilende kvinde, iført en klassisk rød nissehue. "Velkommen, Kedde! Vi har ventet på dig," sagde hun med et glimt i øjet. Kedde blev ført til et hyggeligt værelse, hvor der allerede var lagt frisk halm på sengen, og en skål med grød stod klar på bordet. Det var tydeligt, at de tog godt imod nisser her!

19. december: Kedde besøger Hostrups Hotel i Tønder
Foto: Destination Sønderjylland
19. december: Kedde besøger Julebyen Tønder
Foto: Destination Sønderjylland

Efter et kort hvil besluttede Kedde sig for at udforske byen. Han spadserede gennem de smalle gader, beundrede de gamle bindingsværkshuse og mærkede historiens vingesus. Han blev flere gange stoppet af lokale nisser, der hilste på ham, delte historier og grinte over gamle nissestreger.

Som solen begyndte at gå ned, endte Kedde ved byens torv, hvor et væld af små hytter var med til at skabe stemning for både mennesker og nisser. I hytterne kunne du bl.a. købe gløgg og æbleskiver og selvom Kedde egentlig foretrak varm kakao, så sagde han aldrig nej til et godt krus gløgg. I noget tid sad han blot og betragtede alle de glade mennesker og nisser omkring ham. Man kunne godt mærke at Juleaften nærmede sig - det var som om forventnings glæde steg dag for dag men samtidig så Kedde også voksne, der efterhånden havde fået et lidt stresset blik. Han håbede, at gløgg, æbleskiver og andre fristelser fra boderne, kunne være med til at jage det stressede udtryk væk. Julen er hjerternes fest og det er med at huske på, at det vigtigste er at hygge sig med dem man holder af. Alt det andet når man nok. Det var magisk, og Kedde kunne ikke huske, hvornår han sidst havde følt sig så glad.

Aftenen blev rundet af med varm gløgg, julesmåkager og masser af nissehistorier. Kedde vidste, at han havde fundet et sted, hvor nissetraditionerne stadig levede stærkt, og hvor julens glæde var hjertet i alt. Den nat, mens sneen stille faldt udenfor, faldt Kedde i en dyb, tilfreds søvn, fyldt med drømme om nisseeventyr og julemagi i Tønder.

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish