Indgangen til Ehlers Samlingen og Von Oberbergs Hus i Haderslev

Museerne i Slotsgadekvarteret

Foto: VisitHaderslev

Museerne Slotsgade 20-22 ligger idyllisk i det historiske Slotsgadekvarter. Her venter dig unikke oplevelser i Haderslev og enestående dansk kulturhistorie. 

Slotsgade 22 gemmer på Nordeuropas største samling af lertøj gennem 500 år over 5.000 stk. En fornem attraktion og seværdighed, der i sig selv er en rejse værd. Se Barselspotter, fiskefade, stjærtpotter og andet brugskøkkentøj. Der er spændende kunstnerkeramik med værker af bla. Thorvald Bindesbøll, Ipsens Enke, Kähler, Hjort og saxbo. Du kan også se de store samlinger af nipsenåle og halvdukkehoveder.

Samlingerne blev startet af Louis og Margrethe Ehlers i 1930´erne. De ville  gøre noget for dansk kultur og har kastet lys over bøndernes kultur og pottemagernes arbejde.

Gårdhaven ved Ehlers Samlingen, Historie Haderslev
Foto: Historie Haderslev
Indgangen til Ehlers Samlingen og Von Oberbergs Hus i Haderslev
Foto: VisitHaderslev

Vel nok det mest berømte hus i Haderslev 
Huset er fra 1577. Et stemningsfyldt bindingsværkshus fra renæssancen med unikke vægmalerier og loftsmalerier. Der findes i Danmark ingen så fine vægmalerier fra den tidlige barok som dem i Slotsgade 20. Haderslev er en af de ganske få gamle købstæder der kendes for sin fremragende bygningskulturelle kvalitet. Noget af et klenodie.

Von Oberbergs hus - En af renæssancens store arkitekter 
Besøg selveste bygmester Hercules von Oberberg (1517-1602) eget hus Slotsgade 22. Von Oberberg var blandt andet arkitekt ved opførelsen af Hertug Hans den ældre´s renæssanceslot, Hansborg, som lå ved havnen i Haderslev. Et slot på størrelse med Kronborg, der tjente som bolig for Hans den Ældre og hans efterfølgere, indtil det brændte i 1644. 

Von Oberbergs Hus i Haderslev
Foto: Historie Haderslev
Von Oberbergs Hus i Haderslev
Foto: Historie Haderslev

Oplev Hercules von Oberbergs eget hjem med sjældne vægmalerier som bla. viser antikke helte til hest. Kælderen er helt unik, da det er den oprindelige kælder og muligvis går helt tilbage til middelalderborgen Haderslev Hus. I kælderen kan du fornemme renæssancens forrådskammer.

Von Oberbergs Have 
Haven er anlagt efter renæssancens idealer om symmetri og geometriske mønstre.Haven indeholder smukke prydplanter og mange af de nytteplanter, som blev brugt i 1500-tallets husholdninger. Et dejligt åndehul i Haderslev, hvor man er velkommen til at spise sin madpakke. I sommerperioden kan købes kaffe og vin. 

Gammel trappe i Von Oberbergs Hus i Haderslev
Foto: VisitHaderslev
Gårdhaven ved Ehlers Samlingen og von Oberbergs Hus i Haderslev
Foto: VisitHaderslev

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish