©  Foto:

Nydambåden

Nordeuropas ældste, klinkbyggede båd er måske kun unik grundet omstændighederne og tidspunktet den blev fundet på, og ses i dag som en central del i en tysk jernalderudstilling.

Det er mandag den 17. august 1863. Den danske lærer og arkæolog Conrad Engelhardt har ledet udgravningen af Nydam Mose siden 1858 og under arbejdet er der fundet en del våben og militært udstyr, men denne dag støder man på planker af egetræ. Dette fund viser sig at være en sensation indenfor maritim arkæologi.

Der bliver i alt fundet 3 både, hvoraf den ene er en velbevaret båd i fyrretræ. Men tidspunktet for disse utrolige maritime fund kan ikke være mere uheldigt. Krigen i 1864 sætter en stopper for udgravningsarbejdet og ikke mindst delen med at beskytte og konservere fundene, da man i al hast må dække nogle af båddelene til og forsøge at bjærge andre.

Conrad Engelhardt formår i al hemmelighed, at transportere en af bådene til Sjælland, mens de to andre både går tabt – det er ekstremt koldt i vinteren 1863-64 og det menes, at blandt andet båden af fyrretræ møder sit endeligt på Preussernes bål.

En bestemmelse i fredstraktaten gør, at den sidste af bådene bliver udleveret til Tyskland et par år senere, meget til Engelhardts store fortrydelse.

Egetræsbåden som tyskerne modtager har siden vist sig, at være resterne af en havgående, klinkbygget båd. Den repræsenterer et maritimt bindeled mellem Hjortspringbåden og vikingeskibet. Den har ikke været udstyret med mast og sejl, så der er tale om en kæmpe robåd fra omkring 320 e.Kr.

Den dag i dag er Nydambåden det centrale omdrejningspunkt for jernalderudstillingen på Gottorp Slot i Slesvig, Tyskland.

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish