©  Foto:

Mindesmærke for 9. April 1940

I Haderslev kan du mærke historiens vingesus og besøge mindesmærket for de danske soldater der faldt i kampene om Haderslev d. 9 april 1940. 

Mindesmærke for 9. April 1940 

En forårsmorgen i 1940 beordres en lille flok danske soldater ud for at stoppe en invasion af Danmark fra en langt større og stærkere tysk overmagt. De faldne soldater er siden blevet husket for deres mod og tapperhed, i en tragisk historie om en rodet dansk kommandokæde, der ikke viderebragte ordren fra København om at overgive sig, før kampene havde raset i en time eller mere, et underbemandet dansk militær og et overlegent tysk militær med kampvogne og fly.

D. 9. april blev Haderslev by centrum for hårde kampe, der begyndte ved Hertug Hans Hospitalskirke, hvor en lille gruppe soldater var placeret med en fremskudt kanonstilling, og havde fået ordre til at skyde så snart de så tyskere i horisonten; de blev alle hårdt sårede og to døde senere af deres skader. Kampene fortsatte igennem byens gader, med fokus på Haderslev Kaserne, hvor soldaterne gjorde kraftigt modstand, indtil ordren om overgivelse fra København endelig kom helt igennem omkring kl. 7.45.

Mindeobelisken i gården ved Hertug Hans Hospitalet står kun et par meter fra det sted, hvor to af de faldne soldater blev dødeligt såret; Obelisken bærer navnene på de 4 unge soldater, der mistede livet d. 9 april, og den blev allerede indviet i d. 27 november 1940, kun lidt over et halvt år efter invasionen, på den dag der ville have været Kornet F. Vesterbys 21 års fødselsdag.

Hvert år siden har den militære garnison i Haderslev markeret sin respekt d. 9 april med kransenedlæggelse, honnør og taler ved mindeobelisken.

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish