©  Foto:

Højrup Kirke, Gram

Landsbykirke med skøn udsigt over Gelså-dalen.

Højrup Kirke er bygget omkring 1200, og består af et stærkt ombygget romansk skib og kor, som nu er hvidkalket og blytækt. Befolkningen dengang har valgt en af områdets bedste placeringer for en kirke. Synlig på lang afstand og med en enestående udsigt over Gelså-dalen.

Altertavlen er sengotisk fløjaltertavle fra midten af 1400-årene, som har fået nogle baroktilføjninger i 1716. Midterfeltet er Kristus som verdensdommer, som flankeres af fire helgener: Sankt Jørgen, Sankt Gertrud, Sankt Katharina og Sankt Laurentius. Fløjene har de 12 apostle.

Prædikestolen er et enkel renæssancearbejde fra 1582 med evangelisterne i de malede felter fra 1700-tallet, hvor den også fik lydhimmel. Døbefonten er en enkel granitfont hugget i 1933. I 2010 fik kirken sin gamle døbefont i gotlandsk marmor tilbage fra Flensborg Museum. Orgelet er fra Marcussen & Søn i Aabenraa.

Ved reformationen kom kirken under landsherren og fra 1544 var den under Hertug Hans. Efter hertugens død i 1580 overgik kirken til kongen, og i dag hører den under folkekirken. 

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish