©  Foto:

Hjulgraven

Tæt på Hærvejen ligger Hjulgraven i Hjordkær. En Oldtidsgravpladsen fra bronzealderen, hvor det ældste anlæg består af en såkaldt Hjulgrav.

Hjulgraven i Hjordkær

I forbindelse med en udstykning til industrigrunde, undersøgte Haderslev museum i 1980 området her, fordi der lå flere overpløjede gravhøje. Den største høj viste sig at være opført i 4 etaper, og havde været brugt som begravelsesplads fra slutningen af stenalderen til et stykke ind i bronzealderen, med ændret udseende for hver begravelse.

Oldtidsgravpladsen er fra bronzealderen, hvor det ældste anlæg består af en såkaldt Hjulgrav.

Den består af en stenkrans med en diameter på ca. 10 m, hvorfra der føres 5 rækker sten ind til gravkammeret i midten. Hjulgraven er den eneste kendte af sin slags i Danmark, og blev i et samarbejde mellem Museum Sønderjylland og Aabenraa Kommune flyttet 300 m mod syd til dens nuværende placering. Det gjorde man for at give plads til en industrivirksomhed. 

Når du i dag cykler eller vandre på Hærvejen, er det oplagt at tage pause og besøge Hjulgraven i Hjordkær. Den ligger meget tæt på ruten og er bestemt et besøg værd. 

Hvad er en gravhøj?

En gravhøj er en begravelsesplads, som over et gravsted er bygget op af jord, tørv og sten. Den kan indeholde flere grave. Mest almindeligt er det at der er en primærgrav i centrum af højen, men der kan også være flere sekundære grave længere oppe i højen. Hvordan gravhøjen ser ud i størrelse og udformning hænger ofte sammen med den afdødes status. 

 

 

 

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish