©  Foto:

Gejlå Bro

Gejlå Bro er én af de få bevarede broer på den gamle Hærvejen i Sønderjylland. Det er en stenbro med selvbærende dobbeltbuer udført i kløvet og tilhugget granit. Broen blev opført af Thomas Fries fra Flensborg og indviet 21. august 1818. 

Gejlå Bro - Historisk bevaret bro på Hærvejen

På nordsiden af Bommerlund Plantage løber Gejl å. Når du bl.a. går på Hærvejen skal du krydse Gejlå Bro for at komme over til Plantagen. Tæt ved broen er der også en aflang parkeringsplads der løber langs et gammelt stendige. Her kan du nemt parkere og gå dig til rette, når du skal besøge området. 

Den smukke Gejlå Bro fører Hærvejen over åen. Stenbroen med dobbelt buer fra 1818, er én af kun en håndfuld bevarede broer på den gamle Oksevej. Broen er opført af Thomas Fries fra Flensborg og indviet 21. august 1818. Bygmesterens navn og årstal er indhugget i en af gelænderstenene. Nogle af de flade sten under broen, menes at være fra det vadested der lå her, før den første bro blev bygget. 

I dag er broen fredet sammen med det 18m lange stendige. 

Snyd ikke dig selv for en tur gennem Bommerlund Plantage, hvor du også kan besøge den smukke hede mose - Paradiset. Du kan være heldig at se råvildt og kommer du forbi i efteråret kan du finde både hindbær, tyttebær, blåbær og tranebær. Tæt på broen, ved parkeringspladsen, kan du også se mindestenen for Bommerlund Kro. En kro der blev kendt for sin snaps. Mindestenen er placeret der hvor kroen i sin tid lå. 

Gejlåbro ligger sydvest for Kliplev, lige nord for Bommerlund Plantage.

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish