©  Foto:

Als - statuen af pigen i springvandet

Statuen Als har en central placering foran Sønderborg Rådhus. I dag er det byens vartegn, men da den frodige pige blev afsløret i sin tid var byens borgere ikke lige begejstrede.

Statuen Als er en hyldest

Statuen Als blev fremstillet af billedhugger Adam Fischer (1888-1968) i 1947. Bronzestatuen blev skænket til byen af Ny Carlsbergfondet i 1951.

Det var ikke alle byens borgere der brød sig om statuen, da nogen mente at hun ikke levede op til kvindeidealet, men med tiden tog de hende til sig og i daglig tale kaldes hun for Alspigen.

Fontænefiguren Als står på sin granitsokkel i et rundt bassin, foran Sønderborg Rådhus – næsten som på sin egen ø. Med Venus som forbillede er hun et tegn på kærligheden til øens liv.

Statuen er en billedlig hyldest af den frodige ø i Sønderjylland. Frugtkurven med æbler, som hun bærer med begge hænder symboliserer ø-jordens frugtbarhed og sundhed, fiskene ved hendes fødder symboliserer vandet, der omgiver øen Als.

Øen Als er kendt helt tilbage til Hertug Hans den Yngres tid, som værende grøn og frodig med god agerjord. Det er ikke uden grund, at Als kaldes Jyllands Have og den har da også sin egen sang, som blandt andet synges ved afslutningen af herrefrokosten til Sønderborg Ringridning.

En fast tradition blandt byens nyligt beståede studenter er dansen omkring springvandet og det derpå følgende bad til 13-tals studenterne og bare rolig, basinet bliver tømt, renset og genfyldt samme formiddag.

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2024
Danish