Karpeopdræt ved Gråsten Slot

Gråsten Slot - fiskeopdræt og kongelig køkkenhave

Gråsten Slot er en af Sønderjyllands smukkeste bygninger, og størstedelen af det nuværende hvide slot er fra 1759 og opført i rokokostil.

Siden 1936 har den kongelige familie haft brugsretten til slottet, og dronning Ingrid tilbragte megen tid i Gråsten. Ved dronning Ingrids død i 2000 overgik brugsretten til slottet til dronning Margrethe, der hver sommer holder ferie her i et par uger.

Selve slottet er ikke åbent for offentligheden, men det er både slotshaven og slotskirken til gengæld – bortset fra når kongefamilien er tilstede. Og hvis du agter at besøge slottet, kan du opleve et sjovt lille fiskeeventyr ved at bevæge dig ind i skoven bag slottet.

Ganske tæt på slotssøen ligger der nemlig et dambrug, der består af seks damme samt flere kunstige søer. Her opdrættes der karper, og som det eneste sted i Danmark sælges fiskene til spisebrug.

Det er foregået siden 1700-tallet, og under Anden Verdenskrig var produktionen oppe på over 4 tons fisk om året. I dag opretholdes dambruget kun af kulturhistoriske grunde, og der bliver solgt 200-400 kg fisk om året. Salget foregår på en enkelt dag – typisk i starten af december – hvor dammene tømmes, hvilket er lidt af en begivenhed i sig selv.

Prins Henrik plejede at spise karper, når han var på besøg på slottet. Besøgende er velkomne til at kigge nærmere på de royale karpedamme.

Slotshaven ved Gråsten Slot er ikke mindst præget af de mange blomsterbede, som dronning Ingrid holdt så meget af. Men fra 2020 er der endnu mere at se på i Slotshaven. I et hjørne af haven ligger nemlig den kongelige køkkenhave, som tidligere forsynede kongefamilien med frugt og grønt under deres sommerbesøg. Køkkenhaven blev siden reduceret i størrelse, men i 2020 åbner en ny og større version af haven.

Køkkenhaven vil blandt andet indeholde en frugthave, hvor du kan se det berømte Gråsten-æble, som er Danmarks nationalæble, og som stammer her fra slottet. Som en del af konceptet vil det være muligt at købe frisk frugt og grønt fra haven i en gårdbutik, og det vil også være muligt for skoleklaser at få undervisning og lære om vejen fra jord til bord. Når Den Kongelig Køkkenhave åbner, vil vi naturligvis dele åbningstiderne med jer her på siden.

Meget mere Sønderjylland...

Kunstmuseet på Brundlund Slot
Brundlund Slot
Gram Slot
Gram Slot
Top 10: Sønderjyske naturoplevelser
Naturcenter Tønnisgaard
Top 10: Historiske oplevelser i Sønderjylland
Frøslev Lejren