VisitSønderjylland
Dannebrog falder ned i Estland

Dannebrog 800 år

Kører du rundt i Sønderjylland på en officiel flagdag, vil du se Dannebrog veje fra mangen en flagstang. Og det danske flag er ikke et hvilket som helst flag, for det er faktisk verdens ældste nationalflag. Dannebrog betyder ”danernes fane”.

Ikke mindst i Sønderjylland er Dannebrog populært, hvilket måske skyldes, at man her på tætteste hold har oplevet tider, hvor man ikke længere tilhørte Danmark, og hvor Dannebrog ikke længere var nationalflaget.

Dannebrog har en lang og dramatisk historie, og her skal vi spole tiden nøjagtigt 800 år tilbage til år 1219. Dengang var den danske kong Valdemar Sejr draget på korstog i Estland sammen med en stor flåde og mange soldater.

Korstoget var rettet mod de hedenske folkeslag i Baltikum, som samlet blev kaldt vendere. Dem ønskede man at omvende til kristendommen.

Undervejs i slaget ved Lyndanis så det skidt ud for de danske styrker, men så skete der ifølge sagnet det forunderlige, at et rødt stykke stof med et hvidt kors dalede ned fra himlen. Det fik angiveligt krigslykken til at vende, og Valdemar Sejr og hans styrker vandt slaget.

Slaget ved Lyndanis fandt sted den 15. juni, og den dag i dag mindes det herhjemme, idet den 15. juni er udnævnt til Valdemarsdag.

Efter slaget besluttede kongen at gøre det røde klæde med det hvide kors til danskernes nationalflag.

Da kongen vendte hjem fra Estland, besluttede han derfor at præsentere det, som vi i dag kender som Dannebrog. Det skete på Kongehøj, der ligger i Hjelm Skov ved Aabenraa. Højen måler 16 x 2,5 meter og var oprindelig en oldtidsgravhøj.

For 50 år siden i 1969 blev der ved højen opsat en mindesten i anledning af 750 års jubilæet for slaget ved Lyndanis, hvor Dannebrog angiveligt dalede ned fra himlen og vendte den danske krigslykke.

Dannebrog har været i almindeligt brug herhjemme siden senmiddelalderen.

Meget mere Sønderjylland...

Top 10: Historiske oplevelser i Sønderjylland
Frøslev Lejren
Tidslinje: Genforeningen 1920
Genforeningen Christian X i Christiansfeld
1. Verdenskrig i Sønderjylland
Sønderjyske soldater i skyttegraven under 1. Verdenskrig - måske Verdun
Historiecenter Dybbøl Banke
Historiecenter Dybbøl Banke
Skumsprøjt, skibe og hvalfangst - Sønderjyllands maritime historie
Kaskelothval på Kommandørgården på Rømø
Vægterne i Haderslev og Aabenraa
Vægterne i Aabenraa