Gå til indhold

13. december: Frøslevlejren

Foto: Destination Sønderjylland

Vidste du at Frøslevlejeren nu har fået et escaperoom – Flugten fra Frøslevlejeren? Du er en del af en gruppe modstandsfolk som sidder fanget i lejeren. Sammen med modstandsfolk på fri fod skal i sammen forsøge at flygte. Uret tikker og Kommandanten kan være tilbage ethvert øjeblik.

Frøslevlejren var en interneringslejr, der blev taget i brug i august 1944. På det tidspunkt havde den tyske besættelsesmagt sendt flere hundrede danskere − primært modstandsfolk − til fængsler og kz-lejre i Tyskland. I et forsøg på at undgå dette anmodede de danske myndigheder tyskerne om at få bygget en interneringslejr i Danmark, hvor fangerne i stedet kunne placeres. Det sagde tyskerne ja til, og lejren blev opført for dansk regning.

Tyskerne overholdt dog ikke de indgåede aftaler, og i sidste periode af besættelsen blev hele 1600 Frøslev-fanger deporteret til de frygtede kz-lejre, og en del af dem omkom i lejrene. Frøslevlejren er bibeholdt næsten i sin daværende form. 

Ved første øjekast ser de velholdte bygninger idylliske og fredfyldte ud med deres placering i en skov, men når du kommer inden for og ser pigtråden og vagttårnene, er det hele knap så muntert. Og man forstår skrækken hos fangerne for at blive en af de næste, der skulle deporteres sydpå.

Læs mere om Frøslevlejrens Museum

Foto: Gerda Bouma
Mindesten for Preben Andersen, Frøslevlejren
Foto: Destination Sønderjylland
Vagttårnet i Frøslevlejren i dag
Foto: Nationalmuseet
Tyske fangevogtere i vagttårnet ved Frøslevlejren 1944-45
Foto: Nationalmuseet

Nyhedsbrev til turister

Vil du gerne inspireres til din næste ferie i Sønderjylland? Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor du hver måned vil modtage tilbud, turforslag og spændende artikler.

Ved tilmelding accepterer du vores vilkår og betingelser og bekræfter, at du har læst vores Data Protection Notice.

Følg med:

Destination Sønderjylland

VisitSønderjylland © 2023
Danish