Destilleriet Als

Destilleriet Als

Foto: Destination Sønderjylland

Fem venner har åbnet Destilleriet Als, hvor de fremstiller kvalitetsgin i fire forskellige smagsvarianter. Det er muligt at få en rundtur på stedet samt at smage på varerne.

Verden over skyder små gindestillerier op, og nu er turen også kommet til Als. Her på Sønderjyllands største ø gik fem venner i 2017 sammen om at åbne Destilleriet Als, der har fået en forrygende start.

Hovedmanden bag projektet er Krestian Muusmann, der fik ideen, da han var ved at færdiggøre sin master i innovation og forretningsudvikling på universitetet på Alsion. Her skrev han på en opgave om produktion af whisky.

Bagsiden ved at starte en produktion af whisky op er, at den skal lagre i minimum tre år, før man kan sælge den. Her er det anderledes hurtigt at lave gin, som de fem venner i stedet kastede sig over. Gennem måneder prøvede de sig frem, inden de til sidst havde fundet frem til en smag, som de var glade for. De kaldte ginen for ”kalas”, hvilket frit oversat betyder ”stor og overdådig fest” eller ”stor mængde af noget godt”.

Udover enebær, som er grundingrediensen i enhver gin, tilsatte de fem venner også kardemomme, kamille samt citron- og appelsinskal i ”kalas”. 

Den første produktion ramte markedet i august 2018, og de 200 flasker blev solgt på under en time. I dag producerer destilleriet i gennemsnit 4000 flasker om måneden.

Udover den klassiske ”kalas” har vennerne udviklet yderligere tre smagsvarianter, som hver især er bygget på ”kalas”. Den ene indeholder desuden rabarber, den anden slåen der er plukket på Gendamstien, og den tredje er en egetræslagret gin. Salget af ”kalas” er ifølge Krestian Muusmann fra starten gået forrygende, og den sønderjyske gin kan i dag købes i store dele af landet.

Derudover er vennerne også begyndt at lege med produktion af whisky, men det første fad er endnu ikke færdiglagret.

Destilleriet Als ligger på det sydlige Als i udkanten af landsbyen Høruphav. Du kan komme på rundvisning og smage de forskellige slags gin, ligesom der indimellem også er arrangementer, hvor man som besøgende kan prøve at lave sin egen gin.