Teglsten – et sønderjysk varemærke

Engang var produktion af teglsten Sønderjyllands største industri. Sådan er det ikke længere, men der fremstilles stadig teglsten her – blandt andet hos Petersens Tegl.

Det første teglværk startede helt tilbage i år 1603 og snart skød mange flere op. Størst var koncentrationen på halvøen Broagerland, hvor det stenfrie og sandblandede ler var det perfekte råmateriale. Tørv fra moserne kunne benyttes som brændsel i ovnene, og samtidig var det let at transportere teglene væk med skib derfra.

Vil du have et indblik i datidens arbejde på teglværkerne, kan du besøge Cathrinesminde på Broagerland. Teglværket var i funktion fra 1732 til 1968, og siden har man via et beskæftigelsesprojekt restaureret de gamle teglværksbygninger, så de i dag fremtræder, som da der blev brændt tegl her. I 2007 blev Cathrinesminde Teglværk udnævnt som et af de 25 nationale industriminder i Danmark.

Produktion af tegl er ikke længere nogen dominerende industri i Sønderjylland, men det fremstilles dog stadig – blandt andet hos Petersens Tegl, der også ligger på Broagerland.

Petersen Tegl blev grundlagt helt tilbage i 1791 og er siden blevet drevet af den samme familie i lige linje. Det var således tiptiptip-oldefaderen til den nuværende ejer, Christian A. Petersen, der i sin tid fik tilladelse af kong Christian den 7. til at starte et teglværk.

I dag har firmaet godt 160 ansatte og er ikke mindst kendt for sine såkaldte håndstrøgne teglsten, der er håndlavede og vandstrøgne. Som et af de få teglværker i verden mestrer Petersen Tegl at brænde tegl med kul. Det tilfører de vandstrøgne mursten et rigt farvespil i lyse og mørke nuancer.

Petersen Tegl eksporterer sine produkter til 46 forskellige lande – heriblandt 13 amerikanske delstater - og firmaet har vundet flere priser for sine sten.

Sønderjylland har i dag seks teglværker tilbage, hvoraf Petersens Tegl ejer de tre.

Meget mere Sønderjylland...

Vandring i Sønderjylland
Vandring på Gendarmstien
Gendarmstien
Vandring på Gendarmstien
Top 10: Sønderjyske naturoplevelser
Naturcenter Tønnisgaard
Top 10: Historiske oplevelser i Sønderjylland
Frøslev Lejren