site logo
Agerskov Ungdomsskole

Agerskov Ungdomsskole

Gennem snart en del år har det været særdeles populært for danske skoleelever at afslutte deres folkeskole med et år eller to på efterskole. Der er typisk 9. eller 10. klasse, enkelte efterskoler tilbyder også 8. klasse.

En efterskole er en kostskole, hvor eleverne går i skole, sover og spiser 24/7 – bortset fra ferier og nogle weekender. Derfor knytter eleverne også stærke bånd til hinanden og har et stærkt fællesskab. Der er ingen optagelseskrav, så alle unge mellem 14 og 17 år kan som sådan begynde på efterskole.

En af de mest populære efterskoler i Sønderjylland ligger i Agerskov. Den hedder Agerskov Ungdomsskole og åbnede helt tilbage i 1919. Derfor er det i år 100 år siden, at skolen åbnede, og det festligholdes med flere arrangementer i løbet af året.

Agerskov Ungdomsskole har dog ikke været åben uafbrudt i 100 år, da der undervejs har været perioder, hvor skolen har været lukket. Skolen har haft til huse i sine nuværende bygninger siden 1962.

Da skolen blev oprettet i 1919, tilhørte Agerskov og Sønderjylland Tyskland og var ikke dansk. Men det danske sindelag i området var så stærkt, at man ønskede at oprette en dansk skole, uanset om området senere blev dansk igen eller ej.

Skolens første hold elever var en gruppe unge soldater, der var kommet hjem fra Første Verdenskrig, og som havde svært ved at læse eller skrive. De skulle lære dansk kultur og dannelse var et vigtigt element i skolens hverdag.

Ifølge forstander Lars Kristensen udmærker Agerskov Ungdomsskole sig ved at have mange valgfag samt rigtigt gode idrætsfaciliteter. Blandt andet råder skolen over en svømmehal, en springhal samt en et kunstgræs fodboldanlæg. Derudover får eleverne også tilbudt at deltage i en del rejser.

- Vi er en skole med et grundtvigiansk grundsyn, og eleverne bliver godt indført i dansk kultur. Derudover bestræber vi os på, at skabe ”det hele menneske”, der skal være noget for både hånden, hovedet og hjertet, siger Lars Kristensen.

Skolen har plads til 160 elever, og i skoleåret 2018/19 var de 144 pladser fyldt ud. Heriblandt er flere udenlandske elever – blandt fem fra det danske mindretal syd for grænsen samt en fra Ukraine og en fra Thailand. Derudover er Agerskov Ungdomsskole samarbejdsskole med den danske skole i Husum i Nordtyskland.

Meget mere Sønderjylland...

High Park Sønderjylland
High Park Sønderjylland
Pamhule 3D Bueskydning
Pamhule 3D Bueskydning
Top 10: Sønderjyske naturoplevelser
Naturcenter Tønnisgaard
Top 10: Historiske oplevelser i Sønderjylland
Frøslev Lejren