Gå til indhold
©  Foto:

Udstilling: Ud i friheden på to hjul

Ny udstilling sætter fokus på kvinder og friheden på to hjul

At sætte sig op på sin cykel og køre i skole, på arbejde, ud at handle eller bare ud at motionere er noget af det mest naturlige for langt de fleste mennesker i 2022. Det kræver ikke noget kørekort eller anden tilladelse. Det er sundt og godt for sjæl og krop. Sådan har det ikke altid været. Da cyklen kom frem i 1800-tallet, var man optaget af, hvor farligt det var at cykle. En cykeltur skulle have et formål, og man skulle være myndig for
at måtte cykle. Fremfor alt mente nogle, at kvinder slet ikke skulle cykle. Det kunne føre til barnløshed og var både vovet og umoralsk. Retten til at cykle blev centralt i kvindernes kamp for ligestilling, og efterhånden blev cyklen kvindernes vigtigste transportmiddel. Ikke mindst da de i massevis cyklede ud på arbejdsmarkedet i 1960’erne. I dag er kvindelige stjerner på vej frem i den traditionelt mandsdominerede professionelle cykelsport.

Denne nye, store udstilling på Slesvigske Vognsamling er inspireret af Tour de France-feltets passage gennem Sønderjylland den 3. juli, men fokus er på den skiftende rolle, cykling har spillet for kvinder fra 1800-tallets kamp for ligestilling til nutidens professionelle cykelryttere. Historier fra Haderslev og Sønderjylland er i centrum, men der er udblik til den større verden.

Så læg vejen forbi udstillingen, få flaskerne fyldt op, hold jeres cykler et sikkert sted og benyt cykelværktøjskassen. Udstillingen kan opleves fra 15. juni - 14. august kl. 10-16. Der tilbydes kaffe og kage, og entré til udstilling for 60 kr. 

Meld gerne ankomst inden besøget ved at ringe på 74 34 78 00 eller sende en mail til irav@haderslev.dk