Hønekilden

Foto: Conni Ernst
Attraktioner
Bygningsværker og bymiljøer
Adresse

Havbogade

6400 Sønderborg

Den sagnomspundne kilde var så kendt for sit rene vand, at også omegnens borgere hentede vand her til kogning og tilbage i 1500-tallet fik Dronning Dorothea leveret vand til slottets vandkunst fra denne kilde. I dag kan udløbet ses i gennem en gitterport.

Det hed sig også, at børnene i Havbogade ikke blev bragt af storken, som det var tilfældet for resten af byen og landet - men blev halet op af Hønekilden; som di lo å swam i. (som de lå og svømmede i)

En anden skrøne fortæller; om en ungmø kiggede ned i brønden på Helligtrekongersaften, kunne hun se sin tilkommende mand; en ung pige så i stedet sit eget billede i vandet - iført ligklæde. Pigen betroede sig til en veninde om det skrækindjagende syn, men selvsamme nat drev angsten hende ud i mørket og næste dag fandt man hendes lig i det kolde havnevand.

Det berettes også om en kvinde ikke kunne undfange barn, da skulle hun gå over kildens vand – om vandet var magisk eller om en efterfølgende graviditet kunne tilskrives en hjælpsom soldat fra kasernen, vil vi lade stå i uvished...

I 2016 blev området forskønnet med en vandkunst af Vibeke Fonnesberg.

Adresse

Havbogade

6400 Sønderborg

Facilities

Byrum

Måske også interessant for dig:

Sidst opdateret af
VisitSønderborg