Vadehavet - Tønder

Tønder

Kommunen spænder vidt lige fra nogle af Danmarks lækreste og bredeste sandstrande til landets ældste købstad. I 1243 fik Tønder som den første by i Danmark købstadsrettigheder. Købmændene tjente mange penge, og deres rigdom satte dem i stand til at bygge smukke huse. En del af disse huse står endnu, og Drøhses Hus fra 1672 er et af de mest velbevarede. I huset vises skiftende udstillinger, hvor hovedvægten er lagt på kniplinger og tekstiler.

Tønder rummer et stort museumskompleks, der består af tre dele. Kulturhistorie Tønder rummer diverse former for håndværk og kulturhistorie fra egnen i form af blandt andet sølvarbejder, træmøbler, hollandske fliser og fajancer. I Kunstmuseet Tønder kan du opleve skiftende udstillinger med nordeuropæisk kunst fra det 20. og 21. århundrede. Endelig har byens tidligere vandtårn en permanent udstilling med værker fra en
af Tønders mest berømte bysbørn. Det handler om møbelarkitekten Hans J. Wegner, og fordelt på vandtårnets otte etager finder du 36 af hans berømte stole.

Højer
Den idylliske marskby Højer med de mange gamle huse og gårde fra 1700- og 1800-tallet er kendt for sine kunsthåndværkere og sønderjyske pølser. Højers vartegn er en hollandsk vindmølle fra 1857. Med sine 22 meter er Højer Mølle en af Nordeuropas højeste af slagsen. Møllen er i dag museum med udstillinger om mølledrift, brød og bagning gennem 2000 år. Byen ligger tæt ved kysten. Når det er højvande, stiger vandstanden med omkring to meter, og under ekstreme vejrforhold kan vandstanden nå op til fire meter over det normale. Højer Sluse blev bygget i forbindelse med et større digebyggeri i 1861. Ved slusen står en stormflodssøjle, der viser vandstanden ved oversvømmelser indtil 1981. Diget er 12 kilometer langt og otte meter højt og beskytter Tøndermarskens cirka 15.000 beboere.

Løgumkloster
For 844 år siden begyndte cisterciensermunkene at bygge et imponerende kloster i byen, der senere blev opkaldt efter det. I begyndelsen af 1200-tallet begyndte byggeriet af kirken. Det tog omkring 100 år, og derfor finder man både gotiske og romanske træk. Kirkerummet, der fornylig er istandsat, regnes for at være et af Danmarks smukkeste.

Ved kirken er anlagt en mindelund for 61 soldater fra byen, som mistede livet i tysk krigstjeneste under 1. Verdenskrig.
Af klostret er kun østfløjen med munkenes dormitorium bevaret. Flere gange om dagen genlyder byen af den sprøde klang fra Kong Frederik IX’s klokkespil, der med sine i alt 49 klokker er Nordens største.

Møgeltønder
Landsbyen Møgeltønder er kendt for Schackenborg Slot og den brolagte lindetræsallé, Slotsgade. Her står de smukke og velbevarede teglstenshuse fra 1700-tallet side om side. Den historiske atmosfære og den arkitektoniske helhed gør gaden til noget helt unikt. Det var i øvrigt i Gallehus ved Møgeltønder, at man i 1639 og 1734 fandt Guldhornene.

Rømø
Rømø er sand, strand, vand og masser af oplevelser i en fantastisk natur. Der er stenfri sandstrande, så langt øjet rækker. Her er plads til at sætte drager op samt køre blokart eller kitebuggy.
Rømø er en del af Nationalpark Vadehavet og er dermed optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste. Øen byder på fantastiske naturoplevelser, uanset om du vil cykle, ride, vandre, spille golf, fiske eller surfe. Fra april til oktober arrangerer naturvejleder ture i Nationalpark Vadehavet. Kommandørgården er en af Rømøs gamle, rige slægtsgårde – fuldt møbleret og med usædvanligt gode eksempler på fornemme, bemalede paneler fra 1700-tallet og vægbeklædninger af hollandske fliser.

Skærbæk
Skærbæk er kendt for sin væveskole, hvor kvinder fra egnen omkring år 1900 fremstillede ”Skærbæk-tæpperne”, der i dag betragtes som et hovedværk inden for jugendstilen. I kunstnerhuset i Skærbæk Kursus- og Fritidscenter er der forskellige udstillinger af kunstnere og kunsthåndværkere bosat i Vadehavsområdet og nationale og internationale gæstekunstnere.

I Hjemsted Oldtidsparks udendørs oplevelsespark kan du sejle i stammebåde, skyde med bue og pil samt se, hvordan man levede i jernalderen.

Del denne side