Slagtertraditioner - Als Pølser

Slagtertraditioner

Sønderjylland er kendt for sine slagtere, som er eksperter i pølser og røgvarer.

Overalt i Danmark kender man sønderjyske slagtervarer og pølser. Man elsker kartoffelpølser, røget leverpølse og kålpølser.

Og det er ikke tilfældigt, for sønderjysk slagterhåndværk er lig med kvalitet og et højt indhold af kød. Generelt indeholder pølserne mindre mel og færre tilsætningsstoffer end andre steder i landet, og slagterne trækker på opskrifter, der er gået i arv i generationer.

Men selvom det stolte slagterhåndværk er kendt som et sønderjysk kendetegn, står håndværket faktisk i stor gæld til tyskerne. Mange tyske slagtere slog sig ned i Sønderjylland, da området var under tysk styre i årene 1864-1920 - og efter genforeningen var det i mange år tysksindede, der stod for slagterhåndværket. Ligeledes var der blandt slagtersvende tradition for, at de drog på valsen i Tyskland for at lære håndværket så godt som muligt.

Der er derfor mange træk tilfælles med den slagtertradition, der eksisterer syd for den dansk-tyske grænse, og som strækker sig helt ned til Sydtyrol i Norditalien. Tyske slagtere har i århundreder lavet deres pølser og slagtervarer efter særlige renhedsregler, der stillede store krav til kvalitet og mængden af kød. De regler har man også fulgt i det sønderjyske, og det har ført til egnens gode pølser.

Del denne side

Als Pølser

En af de dygtigste pølsemagere i Sønderjylland er Als Pølser, der i 2016 vandt prisen for Årets Sønderjyske Spegepølse. De har de sidste 50 år har fremstillet slagtervarer efter de bedste sønderjyske opskrifter. Her viderefører indehaverparret Peter og Lilian Petersen en lille, men god produktion af bl.a. pølser, lavet efter hemmelige opskrifter. Opskrifterne stammer ofte fra grundlæggeren selv, der også var oplært af sine forfædre - og det er opskrifter, som de vogter over, som var de lavet af guld.

Det tyske spiller - ligesom hos de fleste sønderjyske slagtere - også en rolle her, hvor slagter-Peters farfar netop var en dygtig, tysksindet slagter.

Als Pølser
Kirke Hørupvej 20
6470 Sydals 
www.alspolser.dk