Ringridning

Ringridning

Ringriderfesten er en fast tradition i Sønderjylland, og hver by afholder i sommerens løb sin egen ringridning. Festlighederne afholdes over weekenden, hvor rytterne konkurrerer mod hinanden om dagen og fester med hinanden i ølteltet om aftenen.

Ringridningen har rødder tilbage i middelalderen, hvor riddere dystede mod hinanden på hesteryg til stor underholdning for den europæiske adel. Da turneringen kom her til landet, fik den mere karakter af en folkefest, og med tiden blev modstanderen skiftet ud med en ring.

I dag dystes der om kongetitlen, og for at opnå den, skal man mestre kunsten at ride i galop igennem en galge og samtidigt spidde ringen med sin lanse. Ringen har til at begynde med et hul på 22 mm i diameter og sidder i et beslag, der hænger i snore. Lykkes det at spidde alle 24 ringe, går man videre i turneringen. Nu bliver det vanskeligere, idet hullet i ringen gøres mindre, for til sidst kun at være 7 mm i diameter. Den, som klarer flest runder, udråbes til konge.

De største ringriderfester foregår i Aabenraa og Sønderborg. Her deltager ca. 500 ryttere i imponerende ringrideroptog. Her kan du beundre de smukke heste og lytte til de lokale og udenlandske orkestre.

Del denne side

Historisk ringridning

På den historiske ringriderbane ved Sønderborg Slot giver ryttere iført flotte middelalderdragter en opvisning i ringridersporten. Opvisningen er gratis og finder sted hver tirsdag kl. 17 fra uge 27 til 32, den varer en halv time og bagefter er der mulighed for at klappe hestene.

Ringridermuseet

På Ringridermuseet i Sønderborg kan du få et indblik i historien om ringriderfesten. Du finder landets eneste ringridermuseum i et af Sønderborgs ældste huse.

Tattoo i Aabenraa

I forbindelse med riderfesten i Aabenraa afholdes Danmarks eneste professionelle tattoo. Her kan du se såvel danske som internationale orkestre optræde i eventyragtige omgivelser på Brundlund Slot i Aabenraa - helt i det berømte Edinburgh-Tattoos ånd og stil, men med sønderjysk særegen charme og kendetegn.