Sønderjyske soldater i skyttekrigen 1. verdenskrig

1. verdenskrig

Sønderjylland blev hårdt ramt af første verdenskrig, hvor mere end 35.000 mænd gjorde tjeneste i den kejserlige hær.

I Danmark generelt fylder første verdenskrig i årene 1914-1918 ikke meget i den fælles bevidsthed. Vi var ikke en del af krigen, og kun få danskere deltog aktivt i krigshandlingerne.

Anderledes var det i Sønderjylland, der dengang var en del af det tyske kejserrige. Her var krigen nærværende for sønderjyderne, og ingen familier gik uberørte ud af den. Man mener, at 35.000 sønderjyder gjorde tjeneste i den tyske hær, og 6.000 af dem vendte aldrig hjem. Det gav tunge ar, også efter at Sønderjylland i 1920 efter krigen blev genforenet med Danmark.

Krigen er mest kendt for sine blodige slag i Frankrig og Belgien med lange skyttegrave, dreidecker-fly og forfærdelige giftgasangreb. Men krigen satte også spor i det Sønderjyske, som kan ses den dag i dag. Hver eneste sønderjyske kirkegård har mindesmærker for sognets faldne i krigen, og ved Løgumkloster og ved Arrild er der særlige gravpladser for de mange krigsfanger, der døde i arbejdslejre i området.

Lidt uden for Tønder havde tyskerne etableret en base for luftskibe, de såkaldte zeppelinere, der blev brugt til bombetogter mod englænderne. Den base blev bombet af englænderne i juli 1918 - faktisk ved verdens første bombetogt med fly, der lettede fra de dengang helt nye hangarskibe.

Også tæt på den daværende grænse til Danmark - mellem Skærbæk og Haderslev etablerede tyskerne et forsvarsværk af bunkere, som stadig ligger der. Her kan interesserede gå på opdagelse i den såkaldte Sikringsstilling nord.

Del denne side

Kom tættere på krigen

Bliv klogere på verdenskrigens indflydelse på Sønderjylland i app’en Verdenskrigens Spor, der guider til kirkegårde, mindesmærker og andre relevante steder - ligesom app’en viser de faldne soldaters navne og fødested

Besøg også udstillingen om første verdenskrig på Sønderborg Slot og Zeppelin- og Garnisonsmuseet i Tønder.